Sport kort

Nederlands record Moniek Nijhuis op 200 meter schoolslag

AMSTERDAM. Moniek Nijhuis heeft zaterdag bij de Open Nederlandse kampioenschappen kortebaanzwemmen het nationaal record op de 200 meter schoolslag verbeterd. De zwemster van NZA kwam in het Sloterparkbad tot een tijd van 2.22,88 en was daarmee bijna twee tellen sneller dan de oude toptijd die sinds vier maanden op naam stond van Loes Zanderink: 2.24,78. Gisteren eiste Nijhuis ook op de 50 meter schoolslag de overwinning op. Ze keerde terug na 30,72 seconden en troefde zodoende haar clubgenote Tessa Brouwer af: 31,29. Op de 400 meter wisselslag werd eveneens een Nederlands record aangescherpt. Rieneke Terink liet na 4.36,91 de klok stilstaan en was daarmee ongeveer anderhalve tel rapper dan haar eigen oude toptijd. (ANP)

Nederlandse zeges bij springen en dressuur

LONDEN. De Nederlandse springruiter Eric van der Vleuten heeft gisteren de wereldbekerwedstrijd in Londen op zijn naam gebracht. In de barrage bleef hij op de rug van Tomboy foutloos in de barrage en bereikte hij na 35,08 seconden de finish. Dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels won gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Frankfurt de kür. Met Sunrise schreef ze zaterdag al de Grote Prijs op haar naam. (ANP)

Val d’Isère: primeur skister Aufdenblatten

RIJSWIJK. Met haar eerste wereldbekerzege ooit verraste de Zwitserse skiester Fränzi Aufdenblatten gisteren alle favorieten bij een super-G meetellend voor de wereldbeker in Val d’Isère. De 28-jarige Aufdenblatten, ooit een keer derde bij een WB-afdaling, was net iets sneller dan haar landgenote Nadia Styger en de Amerikaanse Lindsey Vonn. Die laatste, regerend wereldkampioen afdaling en super-G, miste zaterdag de kans op de derde overwinning op rij op de afdaling. (ANP)

Alleen waterpolosters Donk bekeren verder

ATHENE. De waterpolosters van GZC Donk zijn er dit weekeinde als enige Nederlandse club in geslaagd hun Europese avontuur te verlengen. De club uit Gouda overleefde de eerste ronde van de LEN Trophy dankzij een 11-11 gelijkspel tegen Padova (zaterdag) en een 2-3 overwinning op Belgrado. ZVL Leiden kwam één overwinning te kort voor een langer verblijf in de LEN Trophy, terwijl Het Ravijn en Polars werden geëlimineerd in de Champions Cup.

Hadders wint op natuurijs in Veenoord

Veenoord. De tweede marathon op natuurijs is gisteren gewonnen door Rob Hadders. De 26-jarige schaatser uit de Renault-ploeg van coach Jillert Anema maakte vooral in de finale indruk op zijn vier medevluchters. Hadders ontsnapte in het Drentse Veenoord na ruim een uur uit de kopgroep en reed vervolgens solo naar de eindstreep. Cees Juffermans en Yoeri Lissenberg werden respectievelijk tweede en derde. Bij de vrouwen won de 22-jarige Anniek ter Haar uit Groningen. (ANP)

Russinnen winnen wereldtitel handbal

NANJING. De Russische handbalsters zijn gisteren voor de derde keer op rij wereldkampioen geworden. Ze wonnen de finale in het Chinese Nanjing met 25-22 van Frankrijk. Jelena Dmitrijeva was met acht treffers topscorer bij de Russinnen, Mariama Signate scoorde er evenveel voor Frankrijk. De derde plaats ging naar olympisch kampioen Noorwegen, dat Spanje met 31-26 versloeg. (ANP)