Sneeuw zorgt voor grote overlast

WFA76T:UITVAL VLUCHTEN SCHIPHOL:AMSTERDAM;20DEC2009-Vanwege het weer vielen op zondag veel uitgaande internationale vluchten uit. Foto: gestrande passagiers, zondagmiddag op Schiphol.WFA/mj/str.Michael Jacobs JACOBS, MICHAEL

Gestrande reizigers, stille snelwegen en restaurants die hun bezorging staakten. Hevige sneeuwval heeft gisteren grote delen van Nederland platgelegd. Het KNMI kondigde een weeralarm af, Rijkswaterstaat en ProRail raadden mensen aan thuis te blijven. MeteoConsult sprak van een „extreme” situatie. De laatste keer dat sneeuwval op zulke schaal landelijk voorkwam was in 1979.

Op de Nederlandse wegen leidde de sneeuwval gisteren tot 20 procent meer verkeersongelukken: circa vijfhonderd in totaal. Een 58-jarige vrouw uit Brussel kwam om het leven toen zij slipte op de A27 en in een sloot belandde. In Den Haag gleden enkele auto’s bij het Prins Clausplein terug van een helling.

Ook elders heeft de sneeuw voor overlast gezorgd. In heel Europa zijn vluchten uitgevallen. Het treinverkeer van Eurostar, dat Brussel, Parijs en Londen verbindt, werd stilgelegd: 55.000 mensen waren tot nu toe de dupe. In het oosten van de Verenigden Staten kwamen door sneeuwval tot 56 centimeter tienduizenden mensen zonder stroom te zitten. In Polen, waar de temperatuur daalde tot min twintig graden Celsius, vroren zeker twintig mensen dood.

Vandaag wordt er nauwelijks sneeuwval verwacht. Het KNMI en Rijkswaterstaat hebben het weer- en verkeeralarm gisteravond ingetrokken. Spoorwegbeheerder ProRail raadt mensen aan vanmorgen niet met de trein te gaan. Met het schoonmaken van de rails kon gisteren pas laat worden begonnen.

Volgens MeteoConsult-woordvoerder Peter Kerkmans zijn de problemen nog niet uit de lucht, vandaag is er nog altijd hinder van de ellende van gisteren. „Met name afritten, woonwijken en linkerrijstroken zullen nog slecht bereikbaar zijn. Omdat er gisteren, mede door de vakantieperiode, weinig auto’s op de weg waren, is het zout op veel wegen nog niet goed doorgereden.”

Vandaag presenteren staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) en het KNMI een vernieuwd weeralarm. Aanleiding is kritiek op het huidige systeem, zoals donderdag toen er 670 kilometer file stond, geen treinen reden door de sneeuw, en er geen weeralarm werd afgekondigd.

In Beeld: pagina 14 en 15