Shell verkoopt olievelden in Nigeria

Energiebedrijf Shell gaat olievelden in Nigeria verkopen ter waarde van 5 miljard dollar (3,5 miljard euro). Het concern wil zijn afhankelijkheid van het Afrikaanse land, dat al jaren wordt geteisterd door onlusten en aanslagen, verminderen.

Dat heeft de Britse krant Sunday Times gisteren op zijn website gemeld. Shell wil desgevraagd geen commentaar geven op het nieuws.

De verkoop van de olievelden zou ook te maken hebben met een verandering van de oliewet die de Nigeriaanse regering aan het voorbereiden is. De belastingen op oliewinsten gaan omhoog. Daarnaast wil Nigeria delen van zijn energiesector nationaliseren.

Shell is het grootste buitenlandse energieconcern in Nigeria en is er al meer dan zeventig jaar actief. Het concern ondervindt de laatste jaren grote problemen in Nigeria als gevolg van aanhoudende aanslagen door rebellenlegers die een groter deel van de oliewinsten opeisen.

De afgelopen jaren zijn er verscheidene rechtszaken tegen Shell aangespannen in verband met zijn operaties in Nigeria. Eerder dit jaar schikte het concern een zaak waarin het was aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op Ken Saro-Wiwa en acht andere actievoerders, in 1995.

Voor Shell is Nigeria lange tijd van groot belang geweest. Van alle olie die het wereldwijd wint, komt 15 procent uit het Afrikaanse land. Voor gas is dat 7 procent. Maar nu het concern nieuwe grote projecten op stapel heeft staan, onder andere in Qatar en de Golf van Mexico, zou de nieuwe topman van Shell, de Zwitser Peter Voser, de afhankelijkheid van Nigeria willen verminderen.

Als gegadigde kopers van de olievelden worden de Chinese bedrijven Sinopec en CNOOC genoemd, en daarnaast ook het Nigeriaanse bedrijf Oando.

De verkoop betreft alleen olievelden aan land. Shell ontgint ook olievelden voor de kust van Nigeria.