Redactie NRC voor overname

De redactie van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl heeft ingestemd met de verkoop van de titels. NRC Media wordt verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van tv-zender Het Gesprek. De redactie, die een adviesrecht heeft bij de verkoop, stemde gistermiddag in overgrote meerderheid voor de overname.

Egeria krijgt 80 procent en Het Gesprek 20 procent van de aandelen in een nieuw te vormen bedrijf. Onder een nieuwe holding vallen Het Gesprek en een nieuwe NRC Holding. Onder die laatste houdstermaatschappij valt dan weer NRC Media. Die constructie waarborgt volgens de redactie afdoende de redactionele vrijheid en de onafhankelijkheid van de NRC-titels. De overname van de kranten wordt volgens Egeria conservatief gefinancierd en niet door de uitgeverij diep in de schulden te steken. Afgesproken is dat in 2010 geen ontslagen vallen. De nieuwe aandeelhouders denken dat beide titels zich beter kunnen profileren op de dagbladmarkt, zowel op papier als op internet; nrc.next moet de concurrentie aangaan met de Volkskrant.

De redactievergadering nam gisteren ook een motie aan waarin zij de directie van de krant vraagt te onderzoeken in hoeverre een participatiemaatschappij van NRC-lezers op termijn een rol kan spelen in het nieuwe bedrijf.

Achtergrond: pagina 11

Commentaar: pagina 7