Premier van Libanon bezoekt Syrië

Een gestage toenadering tussen Syrië en Libanon is afgelopen weekeinde bekroond met een bezoek van de Libanese premier Saad Hariri aan Damascus. Het was zijn eerste officiële bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad sinds zijn aanvankelijk anti-Syrische coalitie in 2005 in Beiroet aan de macht kwam.

Hariri’s vader, ex-premier Rafiq Hariri, werd in februari 2005 in Beiroet vermoord, naar algemeen wordt aangenomen in opdracht van Damascus. Ook Saad Hariri heeft Syrië ervan beschuldigd achter de dood van zijn vader te zitten. De moord ontketende destijds massademonstraties in Beiroet die samen met Amerikaanse en Europese druk de terugtrekking van de Syrische bezettingstroepen uit Libanon afdwongen.

Syrië raakte in een steeds dieper internationaal isolement. Maar de afgelopen twee jaar verbeterde de positie van president Assad, met eerst de toenadering door de Franse president Sarkozy, gevolgd door andere Europese landen, en sinds het aantreden van president Obama ook de Amerikaanse regering. In Libanon is inmiddels een regering van nationale eenheid aan de macht, waarin ook de traditionele bondgenoten van Syrië, met name de ook door Iran gesteunde shi’itische organisatie Hezbollah, zijn vertegenwoordigd. Het anti-Syrische karakter van het kabinet is daarmee sterk verwaterd.

Hariri zei gisteren dat hij „uitstekende” gesprekken had gevoerd met Assad en dat er „serieuze stappen” van beide zijden zullen worden gezet om „deze hartelijke en serieuze verhouding in stappen op de grond te vertalen”. Hij gaf geen bijzonderheden.

Hariri zei dat niet was gesproken over de moord op zijn vader. Volgens hem erkent Assad dat de zaak in handen is van een speciaal hof dat in Den Haag is opgericht. Van dit tribunaal is de laatste maanden echter weinig vernomen. Damascus ontkent overigens de hand te hebben gehad in de moord op Hariri. (Reuters, AFP)