Politiek akkoord Madagascar in duigen

Met de eenzijdige benoeming van een nieuwe premier heeft president Andry Rajoelina van Madagascar zich gisteren andermaal onttrokken aan een moeizaam tot stand gekomen politiek akkoord.

Rajoelina benoemde de relatief onbekende kolonel Vital Albert Camille als opvolger van compromispremier Eugene Mangalaza, die onder internationale druk in oktober was aangesteld en afgelopen vrijdag alweer door Rajoelina werd ontslagen.

De nieuwe premier komt uit het kamp van voormalig president Didier Ratsiraka, een oud-militair die Madagascar 23 jaar lang met harde hand bestuurde. De oppositie noemt de benoeming „illegaal” en vreest voor de invloed van het leger. De legerleiding heeft eerder aangegeven in de huidige politieke crisis „neutraal” te blijven.

Met steun van een kleine groep muitende soldaten verdreef voormalig diskjockey Rajoelina in maart van dit jaar de sinds 2002 zittende president-zakenman Marc Ravalomanana. Bij de machtsgreep kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

Na onderhandelingen onder regie van de Afrikaanse Unie en de organisatie van zuidelijk Afrikaanse staten SADC sloten Rajoelina en Ravalomanana dit najaar een akkoord over een tijdelijk kabinet van nationale eenheid dat vóór november volgend jaar presidentsverkiezingen moest uitschrijven. Over de kabinetsposten werden de twee het echter niet eens. Ook bleef onduidelijk of Rajoelina en Ravalomanana zelf opnieuw presidentskandidaat zouden zijn.

Vorige week riep Rajoelina onverwacht voor 20 maart 2010 parlementsverkiezingen uit.