Overname NRC is rond

Na een spannende zaterdagavond stemde de redactie van NRC Media gisteren in met de overname door Egeria en Het Gesprek.

Hier staat een opgeluchte en opgetogen hoofdredacteur, zegt Birgit Donker tegen haar redactie. Ondanks de sneeuwstormen zijn de meeste medewerkers van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl zondag naar Rotterdam gekomen om te vergaderen over de verkoop van hun titels. Ruim 200 redacteuren stemmen en masse in met het plan om NRC Media te verkopen aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en de mediaondernemers achter tv-zender Het Gesprek. De redactie heeft een adviesrecht bij een overname.

„De nieuwe aandeelhouders onderschrijven onze plannen voor de komende jaren”, zegt Donker. „Die zelfstandigheid is precies de reden dat we uit PCM wilden stappen. Wij worden zelf verantwoordelijk voor onze strategie.”

Tot zaterdagavond ziet het daar echter niet naar uit. Een dag eerder hebben Egeria en de aandeelhouders van Het Gesprek de gecontroleerde veiling gewonnen die de Persgroep Nederland, de huidige eigenaar van NRC Handelsblad, heeft uitgeschreven. Het voormalige PCM moet de krant verkopen, omdat het anders een te groot marktaandeel krijgt. Bovendien wil de Persgroep geld zien om haar schuld te verlagen. Egeria en Het Gesprek betalen volgens bronnen rond de veiling circa 70 miljoen euro; dat is inclusief contracten voor druk en bezorging die de Persgroep tien jaar blijft doen voor NRC Media. De nieuwe eigenaren stellen voor de kranten in één bedrijf onder te brengen met Het Gesprek. De NRC-directie wil echter dat de kranten een onafhankelijkere positie in het bedrijf krijgen. Met minder invloed van de aandeelhouders op de dagelijkse werkzaamheden en losser van Het Gesprek. De redactieraad en de ondernemingsraad delen die zorgen.

Dat leidt nog tot een spannende avond onderhandelen. Zaterdagavond om kwart voor negen meldt adviseur en oud-advocaat Peter Wakkie het goede nieuws: Egeria en Het Gesprek onderschrijven de wensen van directie en raden. De aandeelhouders nemen geen zitting in de directie van de nieuwe holding en NRC. De rendementseisen voor de kranten zijn in lijn met hun eigen meerjarenbegroting en lager dan in de jaren voor de crisis. Er komt een extra holding tussen NRC Media en het nieuwe moederbedrijf, zodat de NRC-directie zelf kan beslissen over de plannen van haar kranten. En als Egeria uitstapt en zijn belang aan Het Gesprek verkoopt, dan heeft de stichting Lux & Libertas die de NRC-identiteit bewaakt, de eerste vier jaar het vetorecht voor die nieuwe grootaandeelhouder. Ook is afgesproken dat de redactie dezelfde inspraak houdt als NRC Media op termijn zou worden doorverkocht aan een nieuwe eigenaar. Deze voorwaarden in de koopovereenkomst moeten zorgen dat de krant autonoom blijft.

„We hebben samen met de directie echt het maximale uit de onderhandelingen weten te slepen”, zegt Jochen van Barschot, voorzitter van de redactieraad. „Onze autonomie is veiliggesteld, de financiering is conservatief en aan al onze eisen is tegemoet gekomen. Meer kan je redelijkerwijs niet verlangen.”

Meer over de nieuwe eigenaren op nrc.nl/economie

    • Jan Benjamin