Orbis Zorgconcern gered met krediet

Het noodlijdende Orbis Medische en Zorgconcern in Sittard heeft zijn financiële toekomst voorlopig veiliggesteld. Het zorgbedrijf (5.500 medewerkers) heeft een nieuw krediet van ABN Amro en Fortis gekregen ter waarde van 175 miljoen euro. De lening loopt tot 1 januari 2011. Orbis had al een krediet van 200 miljoen euro. Verder heeft de gemeente Sittard een krediet verschaft voor de sloop van het oude ziekenhuis aan de Walramstraat.

Orbis is eind vorig jaar in ernstige financiële problemen gekomen toen duidelijk werd dat de bouw en exploitatie van een nieuw ‘ziekenhuis van de toekomst’ veel duurder was dan afgesproken met de banken. Twee bestuurders moesten vertrekken en Orbis moest in rap tempo zijn kosten reduceren. Verder besloot het zorgbedrijf zich op te splitsen in twee organisaties: een stichting voor het ziekenhuis en een stichting met de overige zorgactiviteiten. Het ziekenhuis praat over samenwerking met het naburige Atrium Medisch Centrum Parkstad (Heerlen).

De nieuwe financieringen met de banken en de gemeente Sittard zijn cruciaal om het sociaal plan te kunnen betalen dat in maart is afgesproken met de vakbonden. Doordat in de tussentijd meer werknemers zelf zijn vertrokken dan in maart werd verwacht, is het aantal boventallige medewerkers gedaald van 700 tot 460. Orbis verwacht dat uiteindelijk ongeveer 200 mensen moeten vetrekken.

Het sloopkrediet van de gemeente Sittard, waarvan Orbis de hoogte niet wil noemen, was het laatste puzzelstuk voor de financiering van het sociaal plan. Uit de verkoop van de grond wordt het krediet afgelost. De sloopkosten raamde de gemeente eerder op 6,6 miljoen euro.

Om het sociaal plan te betalen heeft Orbis garanties ter waarde van 17 miljoen euro gekregen van de gemeente, de provincie Limburg, zorgverzekeraar CZ en de medisch specialisten.