Opvallende, kleine rollen

Murphy bracht erotische chemie in 8 Mile, en blonk uit in de doorleefde attitude van de onderkant van de samenleving. Maar een echte doorbraak bleef uit.

In this Dec. 1,2009 photo provided by PictureGroup showing Brittany Murphy arriving at the "Across the Hall" Premiere in Beverly Hills, Calif. A Los Angeles hospital spokeswoman says actress Brittany Murphy has died. She was 32. (AP Photo/PictureGroup, Gregg DeGuire) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES ** AP

De Amerikaanse actrice Brittany Murphy, die gisteren in Los Angeles op 32-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand, leek voorbestemd voor grote dingen.

In 2002 was ze de tegenspeelster van rapper Eminem in 8 Mile. Ze deed in de doorleefde attitude van de onderkant van de Amerikaanse samenleving, niet onder voor de rapper. Bovendien bracht ze erotische chemie in de film, die in de muziek van een van de meest succesvolle rappers aller tijden nadrukkelijk ontbreekt. Met haar grote ogen, meestal felblonde haar en lichtelijk ordinaire uitstraling had ze de potentie om uit te groeien tot filmster van de hiphopgeneratie. Murphy bleek ook zelf over een meer dan verdienstelijke zangstem te beschikken, zo bleek in het nummer Faster Kill Pussycat dat ze zong voor dj Paul Oakenfold.

Voor 8 Mile speelde Murphy kleine, maar opvallende rollen: als een suïcidale patiënt in een psychiatrische kliniek in Girl, Interrupted (James Mangold, 1999) en als het buitenbeentje dat van haar klasgenoten een extreme make over krijgt en het onuitstaanbare populairste meisje van de klas wordt in Clueless (Amy Heckerling, 1995), een film die nog altijd veel fans heeft.

De verwachte doorbaak na 8 Mile bleef uit. Films als Just Married en Uptown Girls flopten. De laatste jaren speelde Murphy vooral in kleinschalige, onafhankelijke films, en leende ze haar stem aan animatiefilms en natuurdocumentaires. Ze sprak de stem in van een van de pinguïns in Happy Feet.

Bij haar schaarse publieke optredens leidde haar sterk vermagerde verschijning tot bezorgde reacties. Afgelopen maand werd ze ontslagen van de thriller The Caller, waar ze volgens onbevestigde berichten een verwarde indruk zou hebben gemaakt.

    • Peter de Bruijn