Nieuw bod door Spyker op Saab

De Nederlandse autofabrikant Spyker heeft een nieuw bod uitgebracht op het Zweedse automerk Saab. General Motors, de Amerikaanse eigenaar van Saab, wees vrijdag een eerste bod af.

De deadline voor een reactie op het nieuwe bod loopt vanavond om 23.00 uur Nederlandse tijd af. GM zegt het bod te overwegen, maar houdt ondertussen ook de deur open voor andere biedingen, zegt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet schreef vandaag dat GM Europa wel akkoord ging met het eerste bod dat Spyker deed. Maar de Amerikaanse hoofdvestiging had bezwaar tegen de Russische financier Antonov die 30 procent van de aandelen Spyker bezit. Op die manier zou Amerikaanse technologie in Russische handen vallen.

In een verklaring laat Victor Muller, de topman van Spyker, weten dat in het nieuwe bod „alle bezwaren zijn weggenomen”. Dit zou betekenen dat er geen rol meer is weggelegd voor Russische investeerders – alleen voor de Arabische investeringsmaatschappij Mubadala Development, dat voor 23 procent eigenaar van Spyker is. Ook zouden de leningsvoorwaarden veranderd zijn. Spyker wil geen commentaar geven.

GM wil het verlieslijdende Saab verkopen omdat het zelf in financiële nood zit en zich gaat concentreren op Amerikaanse merken. GM wilde dit jaar ook uit Opel stappen, maar draaide die beslissing op het laatste moment terug.

Spyker, een fabrikant van luxeauto’s met een gemiddelde verkoopprijs van meer dan twee ton, heeft interesse in Saabs distributienetwerk en de 1.100 dealers. Spyker verkoopt per jaar enkele tientallen auto’s, terwijl Saab er volgend jaar naar schatting 55.000 zal verkopen. In 2008 waren dat er nog 93.000.

Saab telt 3.400 medewerkers in Zweden. Met dealers en al zouden 8.000 mensen hun baan kunnen verliezen zodra Saab failliet gaat, schat de Zweedse overheid.