Nederland kort

Schrijer: PvdA niet samen met Leefbaar Rotterdam in college

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De PvdA in Rotterdam sluit Leefbaar Rotterdam uit als eventuele coalitiepartner na de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart volgend jaar. Samenwerking is „onmogelijk geworden” na de motie van wantrouwen die Leefbaar eind vorige week indiende tegen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in het raadsdebat over de strandrellen in Hoek van Holland, zei PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Stedenbeleid, dit weekeinde in de Volkskrant. Volgens Schrijer is de motie „enkel en alleen” gebaseerd op Aboutalebs afkomst en geloof. „Ze kunnen maar niet accepteren dat we een burgemeester van Marokkaanse komaf hebben”, zo zei hij. Volgens Schrijer is het „volstrekt ongeloofwaardig” als Leefbaar deelneemt in ieder college onder voorzitterschap van een burgemeester aan wie de fractie de portefeuille veiligheid en openbare orde niet toevertrouwt. Pastors zei gisteren tegen de Volkskrant dat hij zijn standpunt niet verandert, als Aboutaleb zijn gedrag niet verandert. Pastors verwacht niet dat dit gebeurt. „Het is te gevaarlijk om hem burgemeester te laten zijn in Rotterdam.”

‘Criminelen onder toezicht na celstraf’

HILVERSUM. De politie wil dat pedoseksuelen, roofovervallers en andere zware misdadigers na hun gevangenisstraf niet direct hun vrijheid geheel terugkrijgen. Dat zei Frans Heeres van de Raad van Korpschefs dit weekeinde in het RTL Nieuws. Heeres pleit voor een wetswijziging om toezicht in te kunnen stellen na de detentie. Voor gedetineerden die zich onttrekken aan toezicht zou er een sanctie moet volgen, bijvoorbeeld een gebiedsverbod, enkelband of gedragsbehandeling. Niet alle ex-gedetineerden staan nu onder toezicht van de reclassering; de rechter bepaalt bij het vonnis. De politie wil dat er, voordat criminelen vrijkomen, een risicoscan wordt gemaakt. (ANP)

Militairen Uruzgan willen gevarengeld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De militaire vakbond VBM/NOV wil extra gevarengeld voor de Nederlandse militairen die in Afghanistan ‘buiten de poort’ van de bases werken. Na signalen van militairen zelf, wil de vakbond dit opnemen bij de komende arbeidsvoorwaardenonderhandelingen, zo schrijft voorzitter Jean Debie in het vakbondsblad Trivisie. VVHO staat voor voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties. Militairen op operaties krijgen voor ‘extra werkdruk’ momenteel een VVHO-toelage (Regeling Voorzieningen bij Vredes- en Humanitaire Operaties) van ruim 80 euro per dag bovenop het salaris. Volgens Debie hebben de militairen die in Afghanistan veldwerk doen recht op extra gevarengeld vanwege de gevaarlijke omstandigheden.

81 mln voor studie naar gezond leven

LEIDEN. Een consortium van ruim honderd bedrijven en universiteiten heeft 81 miljoen euro subsidie gekregen van het kabinet, zo werd gisteren bekendgemaakt. Het geld is bedoeld om onderzoek naar de gevolgen van vergrijzing en ongezond leven beter te kunnen vertalen naar praktische maatregelen. Bijna alle Nederlandse universiteiten doen mee. (ANP)