Leider Sinn Féin over misbruik

De politieke veteraan Gerry Adams, leider van Sinn Féin dat aansluiting van Noord-Ierland bij de Ierse Republiek nastreeft, trad gisteren voor de Ierse televisie naar buiten met een pijnlijke onthulling, niet over de politiek maar over zijn eigen familie. Zijn vader, eveneens Gerry geheten en een onder katholieke Noord-Ieren bewonderde strijder voor de republikeinse zaak, had verscheidene van zijn kinderen seksueel misbruikt.

Gerry jr. zei zich niet bewust te zijn dat hij zelf misbruikt is. Maar al elf jaar geleden was hem gebleken dat sommige van zijn negen broers en zussen wel slachtoffer waren. „Ik was bijna 50 jaar oud en tot dan toe dacht ik dat we als elk ander gezin een liefhebbende vader hadden”, zei hij. „Het was een diepe schok.” Hij zei al eerder in de openbaarheid te hebben willen treden maar dat zijn familieleden daarvoor niet voelden.

Dat hij er nu wel mee voor de dag kwam vloeit voort uit het feit dat zijn broer Liam voortvluchtig is omdat hij wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zijn dochter Áine. De Sinn Féin-leider riep zijn broer op zich bij de Noord-Ierse politie te melden. Op zichzelf een interessant politiek gebaar, omdat juist Sinn Féin er vanouds moeite mee heeft gehad het gezag van de Noord-Ierse politie te erkennen.

Adams senior kreeg in 2003 een eervolle begrafenis, waarbij een Ierse vlag om zijn kist werd gedrapeerd. „Dat was een van de grote dilemma’s voor mij”, aldus zijn zoon, „want ik wilde niet dat hij in de driekleur werd begraven. Ik geloof dat hij die had bezoedeld.”