Laura is weg -zonder boot

Laura Dekker, de 14-jarige solozeilster, wordt vermist.

Ze zou een adempauze willen om haar reisplannen na de kerstvakantie te hervatten.

De veertienjarige solozeilster Laura Dekker is verdwenen. Ze is sinds donderdagmiddag niet meer thuis geweest en heeft een afscheidsbriefje achtergelaten. Politie in binnen- en buitenland is sinds vrijdag naar haar op zoek.

Haar ouders maken zich grote zorgen maar vrezen niet dat Laura zichzelf iets zal aandoen, zegt een familiewoordvoerder. „We denken niet dat ze nooit meer terugkomt. Maar alle druk van het afgelopen half jaar is haar niet in de koude kleren gaan zitten. We denken dat ze is weggegaan om alleen te zijn.”

Laura wilde afgelopen najaar vanaf Portugal als jongste zeiler ooit in twee jaar rond de wereld zeilen. De Raad voor de Kinderbescherming vond het plan onverantwoord en schakelde de kinderrechter in. Die stelde dat Laura zich in ieder geval nog beter zou moeten voorbereiden, bijvoorbeeld door een EHBO-cursus te volgen, te leren omgaan met korte slaapjes en haar schip te voorzien van moderne apparatuur.

Verder bepaalde de rechter dat Laura in elk geval tot 1 juli volgend jaar onder toezicht van jeugdzorg blijft. Zolang ze onder toezicht staat, mag ze niet vertrekken.

Bronnen rond Laura geloven niet dat ze in de huidige weersomstandigheden alsnog is uitgevaren met haar eigen of een andere boot. Haar eigen boot Guppy, die in de buurt van haar woonplaats Maurik ligt, is niet weg, zegt een woordvoerder van de politie Utrecht. „We zoeken het ook niet in die richting.”

Laura’s ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar vader op een zelfgebouwde Noorse viskotter. Volgens de woordvoerder heeft Laura sinds de publiciteit over haar reis contacten over de hele wereld met sponsors, sympathisanten en mensen die haar logeeradressen aanbieden. Ze zou ook overal kunnen zijn; het laatste bericht voor deze krant gisteravond naar de drukker ging, was dat ze op Sint-Maarten zou zijn.

Een maand geleden kwamen Laura en haar ‘team’ (haar advocaat Peter de Lange, haar woordvoerder en een ervaren zeiler die met een snelle boot achter haar aan zou willen zeilen) voor het laatst bij elkaar. Laura zou toen hebben gezegd dat ze een adempauze wilde, en dat ze de voorbereiding van de reis na de kerstvakantie wilde hervatten.

Advocaat De Lange vernam het nieuws over haar verdwijning van de media. Hij had gisteravond nog geen contact opgenomen met haar ouders. Volgens De Lange is het plan nog steeds dat Laura medio 2010 zal uitvaren. Ze is dan zestien als ze terugkomt en kan daarmee nog steeds het record breken.

Havo-scholiere Laura maakt al jaren lange zeiltochten langs de Nederlandse kust en op het IJsselmeer. Afgelopen voorjaar zeilde ze naar Zuid-Engeland. De Engelse politie in havenplaats Lowestoft wilde haar niet laten terugvaren en waarschuwde haar vader. Die wilde in eerste instantie niet komen. Later kwam hij toch en liet haar alsnog alleen terugzeilen.

    • Joke Mat
    • Frederiek Weeda