Kunst van het jaar: Film

Scene uit de film Stella (2009) Foto: BFD BFD

1. Stella (Sylvie Verheyde). Jongvolwassen meisje leert via vriendschap en boeken dat er een grotere wereld bestaat dan het café waar ze opgroeide. Prachtig.

2. Bright Star (Jane Campion). Magnifiek gefotografeerd kostuumdrama vol beeldpoëzie over de liefde tussen dichter Keats en zijn buurmeisje Fanny. Met reflecties over kunst die nog steeds actueel zijn.

3. Gomorra (Matteo Garrone). Zowel stilistisch als inhoudelijk bijzonder indrukwekkende antimaffiafilm geeft inzichtelijk beeld in de werkwijze van de Camorra, de maffia uit Napels. Deprimerend en onontkoombaar.

4. Picnic (Adrian Sitaru). Het Roemeense Picnic bewijst eens te meer dat voor een goede film niet meer nodig is dan een sterk idee dat geïnspireerd wordt uitgevoerd. Moet toch ook in Nederland kunnen?

5. Nothing Personal (Urszula Antoniak). De beste Nederlandse speelfilm van afgelopen jaar, net even beter (want in de finale niet uit de bocht vliegend) dan Kan door huid heen.

    • André Waardenburg