Kort nieuws Sport

Laatste twee Spelen leveren IOC 3,76 miljard euro op

LAUSANNE, 21 dec. - De Olympische Spelen leveren organisator IOC steeds meer geld op. Uit een marketingrapport blijkt dat de Winterspelen van 2006 (Turijn) en de Zomerspelen van 2008 (Peking) gezamenlijk 3,76 miljard euro hebben opgeleverd. Dat is een record en betekent een stijging ten opzichte van de jaren ervoor met 23 procent. De aan het einde van 2005 gepubliceerde cijfers van het Internationaal Olympisch Comité, waarin de Spelen van Salt Lake City (winter) en Athene (zomer) waren verwerkt, lieten een opbrengst zien van 2,92 miljard euro. Ook de vooruitzichten voor de komende twee jaar zijn gunstig. De Winterspelen van Vancouver (in februari) en de Zomerspelen van Londen in 2012 beloven een opbrengst van meer dan vier miljard euro. De vooruitzichten voor na 2012 zijn vooralsnog minder door de kredietcrisis. (ANP)

Viermansbob slaat om in Altenberg

ALTENBERG, 21 dec. - De Nederlandse viermansbob, met piloot Edwin van Calker en de remmers Arnold van Calker, Timothy Beck en Arno Klaassen, is gisteren bij wedstrijden in Altenberg in de eerste run omgeslagen. „Iedereen is er relatief goed van af gekomen”, reageerde Edwin van Calker op het incident. Voor het team van Van Calker is de mislukte race een forse tegenvaller. De Nederlanders hopen, met het oog op de Winterspelen, hoog in het wereldbekerklassement te eindigen. Op die manier zijn ze verzekerd van een goede startpositie in Vancouver. Voor de wedstrijd in Altenberg stond Nederland zevende in het bekerklassement. (ANP)

Record Nijhuis op 200 m. schoolslag

AMSTERDAM, 21 dec. - Moniek Nijhuis heeft zaterdag bij de Open Nederlandse kampioenschappen kortebaanzwemmen het nationaal record op de 200 meter schoolslag verbeterd. De zwemster kwam in Amsterdam tot een tijd van 2.22,88 minuut en was daarmee bijna twee seconden sneller dan de oude toptijd van Loes Zanderink: 2.24,78. Een dag later eiste Nijhuis ook op de 50 meter schoolslag de winst op in 30,72 seconden. Op de 400 meter wisselslag werd eveneens een Nederlands record gezwommen. Rieneke Terink finishte in 4.36,91, ongeveer anderhalve tel sneller dan haar oude toptijd. (ANP)

Nederlandse zeges springen, dressuur

LONDEN, 21 dec. - Springruiter Eric van der Vleuten heeft gisteren de wereldbekerwedstrijd in Londen op zijn naam gebracht. In de barrage bleef hij met Tomboy foutloos; hij bereikte na 35,08 seconden de finish en was daarmee sneller dan de Ier Cian O’Connor. Van der Vleuten nam dankzij deze overwinning ook de leiding in de West-Europese wereldbekerleague, met 57 punten. Bij wereldbekerwedstrijden in Frankfurt won dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels gisteren de kür. Ze had zaterdag met haar paard Sunrise ook al de Grote Prijs gewonnen. (ANP)

Clijsters Belgisch sportvrouw 2009

OOSTENDE, 21 dec. - Tennisster Kim Clijsters is gisteren verkozen tot sportvrouw van het jaar in België. De winnares van de US Open versloeg tenniscollega Yanina Wickmayer en atlete Eline Berings. Wielrenner Philippe Gilbert werd sportman van het jaar. Nadat Clijsters moeder was geworden maakte ze in augustus haar rentree in het tenniscircuit en won direct het eerste grandslamtoernooi. Gilbert beleefde het succesvolste seizoen van zijn loopbaan. Hij won onder meer Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. (ANP)