Kort nieuws Economie

Ambtenaren EU staken in januari

BRUSSEL, 21 dec. - Ambtenaren van het Europees Parlement in Brussel leggen van 11 tot 15 januari het werk neer, tijdens hoorzittingen van de EU-commissarissen onder wie Neelie Kroes. De ambtenaren protesteren zo tegen de loonsverhoging van 1,85 procent voor 2009. De ambtenaren menen recht te hebben op het dubbele. De vakbond van parlementsambtenaren heeft dat vandaag bekendgemaakt op een personeelsbijeenkomst in Brussel. Ook bij andere EU-instellingen zoals de Europese Commissie dreigen acties. (ANP)

Minder verbruik van stroom

ARNHEM, 21 dec. - Het verbruik van stroom is was in november 7 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt TenneT, de landelijke elektriciteitstransporteur. Die daling is ten opzichte van een jaar eerder iets minder dan de daling van oktober. TenneT meldt dat de maandelijkse daling voor het eerst sinds september vorig jaar niet opnieuw groter is geworden. De trend van een steeds grotere daling, die te zien was sinds het aanbreken van de economische crisis, is dus doorbroken, maar Tennet noemt geen oorzaak hiervoor. (ANP)

Beurs Londen wil concurrent kopen

LONDEN, 21 dec. - De London Stock Exchange (LSE) wil zijn verliesgevende concurrent Turqoise overnemen. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. LSE neemt een belang van 60 procent in het kleinere Europese handelsplatform. Het beursbedrijf wil een nieuw Europees handelsplatform creëren door Turquoise te fuseren met het eigen bedrijfsonderdeel Baikal Global. De Londense beurs, die ook al eigenaar is van de Italiaanse effectenbeurs, wil daarmee zijn positie verstevigen tegenover Europese concurrenten. (ANP)