Kort nieuws Buitenland

Daders diefstal Auschwitz gepakt, geen neo-nazi’s

Door onze correspondent

Warschau, 21 dec. - Het uit het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz gestolen bord met de tekst ‘Arbeit macht frei’ is gisteren, in drie stukken, teruggevonden in het noorden van Polen. Vijf mannen tussen de 20 en de 39 jaar zijn aangehouden in verband met de diefstal die tot wereldwijde verontwaardiging leidde. De Poolse politie verklaarde vanochtend dat de vijf zich voor zover bekend niet in extreemrechtse kringen bewegen. De dieven zijn wel bekenden van justitie. De politie gaat vooralsnog uit van financiële motieven achter de diefstal. Het bord werd in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen en is waarschijnlijk ter plekke in drieën gezaagd, om het vervoer ervan te vergemakkelijken.

‘Hulp VS bij aanval Jemen op Al-Qaeda’

Sana’a, 21 dec. - De Verenigde Staten hebben steun geleverd bij een aanval op bolwerken van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, onder andere in de Jemenitische provincie Abyan, 480 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Sana’a. Volgens The New York Times en de tv-zender ABC hadden de VS raketten geleverd, maar andere bronnen meldden dat de raketaanvallen door de VS zelf waren uitgevoerd. Jemen liet weten dat zeker 28 aanhangers van Al-Qaeda waren gedood, maar lokale getuigen spraken van zeker 60 doden, merendeels burgers. Het is bekend dat Washington zich zorgen maakt over de groeiende aanwezigheid van Al-Qaeda in Jemen. (AP, AFP)

Zaligverklaring Pius XII dichterbij

Rome, 21 dec. - Paus Benedictus XVI heeft de eerste stappen gezet voor de zaligverklaring van de pausen Johannes Paulus II (1978-2005) en Pius XII (1939-1958). Zij hebben volgens een decreet van het Vaticaan in „heldhaftige deugdzaamheid” geleefd, de eerste stap op weg naar zaligverklaring. Een mogelijke zaligverklaring van Pius XII is omstreden, omdat hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te weinig zou hebben verzet tegen nazi-Duitsland. De paus maakte ook bekend dat de Poolse priester Jerzy Popieluszko zalig wordt verklaard. De aanhanger van de vrije vakbond Solidariteit werd in 1984 ontvoerd en vermoord. Volgens het Vaticaan is hij daardoor een martelaar voor het geloof. (AFP)

Militanten claimen aanslag Nigerdelta

Lagos, 21 dec. - Militanten in de Nigerdelta claimen hun eerste aanslag op een oliepijpleiding te hebben uitgevoerd sinds in oktober een amnestieprogramma van de Nigeriaanse regering afliep. De Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) verklaarde zaterdag dat strijders met raketwerpers en machinegeweren een „waarschuwingsaanval” hebben uitgevoerd. MEND had al gedreigd met nieuwe aanvallen omdat de regering beloftes over opleiding en banen niet zou nakomen. (Reuters)

Cambodja stuurt Oeigoeren weg

Phnom Penh, 21 dec. - Cambodja heeft zaterdag twintig Oeigoerse asielzoekers uitgezet naar China, een stap die is veroordeeld door de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Gevreesd wordt dat de Oeigoeren zullen worden gemarteld of geëxecuteerd. De asielzoekers ontvluchtten China na de rellen tussen Oeigoeren, een islamitische minderheid, en Han-Chinezen in juli in Xinjiang, waarbij 197 doden vielen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie is de uitzetting zonder onderzoek een schending van het internationaal recht. (Reuters, AP)

Schipbreukeling gevonden

Tripoli, 21 dec. - Er is afgelopen weekeinde een 40ste overlevende gevonden van het vrachtschip Danny FII dat vorige week in een storm verging voor de kust van Libanon. Volgens een Libanese functionaris is de kans miniem dat er nog meer overlevenden worden gevonden. Er zijn nog 43 vermisten. De onder Panamese vlag varende Danny FII was een groot, voor veevervoer omgebouwd autotransportschip, dat tienduizenden schapen en runderen vervoerde van Uruguay naar Syrië. Volgens een getuige kapseisde het schip en zonk het binnen een half uur. (AFP)