Kort nieuws Binnenland

Kamerlid De Roon lijsttrekker voor PVV in Almere

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 dec. - Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is Kamerlid Raymond de Roon (PVV) lijsttrekker van zijn partij in Almere, De Roons woonplaats. Dit liet partijleider Geert Wilders vandaag weten. Nog niet bekend is wie de andere kandidaten zullen zijn voor de PVV in Almere, één van de twee gemeentes waarin de PVV meedoet aan de verkiezingen. In de andere gemeente, Den Haag, is Sietse Fritsma de lijsttrekker. Beiden zullen hun Kamerlidmaatschap voorlopig niet opgeven. De 57-jarige De Roon houdt zich in de Kamer bezig met justitie en Europese zaken.

‘Extra gevarengeld voor Uruzgan’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 dec. - De militaire vakbond VBM/NOV wil extra gevarengeld voor de Nederlandse militairen die in Afghanistan ‘buiten de poort’ van de bases werken. Dat schrijft voorzitter Jean Debie in het vakbondsblad Trivisie. Militairen die operaties uitvoeren krijgen nu voor ‘extra werkdruk’ een toeslag van ruim 80 euro per dag op grond van de regeling Voorzieningen bij Vredes- en Humanitaire Operaties. Volgens Debie hebben de militairen die in Afghanistan veldwerk doen, recht op extra gevarengeld wegens de gevaarlijke omstandigheden.

81 miljoen om gezonder te leven

Leiden, 21 dec. - Een consortium van meer dan honderd bedrijven en universiteiten krijgt 81 miljoen euro subsidie van het kabinet om onderzoek naar de gevolgen van vergrijzing en ongezond leven om te zetten in praktische maatregelen. Een woordvoerder van de groep heeft dat gisteren bekendgemaakt. De maatregelen moeten tot doel hebben dat mensen langer gezond blijven leven. Het geld is afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking. (ANP)

Slikker vloeibare coke gearresteerd

Schiphol, 21 dec. - De marechaussee en de douane hebben voor het eerst een slikker van bolletjes vloeibare cocaïne op Schiphol onderschept. Een 39-jarige Amerikaan probeerde de drugs zaterdag via de luchthaven binnen te smokkelen, liet de marechaussee gisteren weten. Het slikken van bolletjes vloeibare cocaïne is nog gevaarlijker dan het slikken van bolletjes met normale cocaïne, stelt de marechaussee. (ANP)