Kerstborrel

Het is vrijdagmiddag 5 uur. Kerstborrel. En de gevaarlijkst denkbare tijd ervoor. Je bent a. moe van een hele week werken, b. uitgelaten omdat het eindelijk weekend is, c. hongerig en dorstig omdat je sinds dat broodje kroket en glaasje melk om 12 uur in de kantine niks meer gegeten en gedronken hebt.

Je drinkt een biertje. En ach, je bent er nu toch, je drinkt er nog één. Je denkt: ik moet eigenlijk wat eten. Je koerst op het buffet af. Er liggen nog twee eenzame wokkels op een bord, een aangevreten olijf en een schaaltje gemeen roze en groene kerstschuimpjes. Je herinnert je hoe misselijk je vorig jaar werd van die kerstschuimpjes en loopt door naar de bar.

Eén biertje nog, en dan ga je echt naar huis. Hoewel. Je hebt die nog niet gesproken, en die. Misschien valt er trouwens wel een spontaan eetgroepje formeren. Nog even de stad in met z’n allen, roti bij de Surinamer. Het is tenslotte vrijdagavond. Bijna kerst bovendien. Hè ja, gezellig, nou, doe mij er nog maar één dan. En daarna gaan we echt wat eten hoor!

Vorige week woensdag stond in nrc.next een artikel over kerst- en nieuwjaarborrels. De belangrijkste tips: Drink niet teveel. En blijf niet te lang hangen. Als ik daar, als ervaringsdeskundige, nog een dringend advies aan toe mag voegen : ga er niet met een lege maag naartoe. Met de hapjes op de gemiddelde kantoorborrel is het over het algemeen niet al te feestelijk gesteld.

Voor wie zelf een kerstborrel organiseert heb ik de komende dagen wel een paar suggesties. Fingerfood waarmee je de alcohol wat zachter laat landen. Daar hoef je heus geen dagen voor in de keuken te staan. In onderstaand recept voor geroosterde aardappeltjes, die je als een toastje belegt met mierikswortelroom en zalm, kun je de zalm desgewenst vervangen door een roosje van rosbief, door zalmeitjes of, voor een vegetarische variant, tartaar van biet. Snijd daarvoor gare bietjes in piepkleine blokjes en laat ze minimaal een uur marineren in een vinaigrette van balsamico, honing en olijfolie.

kleine, vastkokende aardappels

olijfolie

mierikswortel (uit een potje)

crème fraîche

gerookte zalm

verse bieslook

Verwarm de oven op 180 graden. Kook de aardappels in de schil 5 minuten in ruim gezouten water. Giet af en halveer. Snijd van de bolle kant een dun plakje, zodat ze straks mooi rechtop blijven staan. Schep de aardappels in een ovenschaal om met olijfolie en grof zeezout en rooster ze in ongeveer een half uur gaar. Je kunt de aardappels warm of koud serveren. Roer naar smaak mierikswortel door de crème fraîche. Leg op elk aardappeltje een dot mieriksroom, versier met een roosje zalm en een paar sprietjes bieslook.

Janneke Vreugdenhil

Deel jouw beste borrelhappen op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv kookt Janneke een kerstdiner met chefkok Marco Westmaas.

    • Janneke Vreugdenhil