Karzai draagt kabinet voor

De internationale gemeenschap heeft redelijk positief gereageerd op het nieuwe Afghaanse kabinet dat president Karzai zaterdag heeft voorgedragen, maar bij de Afghaanse bevolking overheerst teleurstelling over het gemis aan nieuwe gezichten op de belangrijkste posten.

De samenstelling van het kabinet wordt gezien als een graadmeter voor Karzais voornemen om de corruptie binnen de regering aan te pakken, een belangrijke eis van onder andere de Amerikaanse president Obama. Ongeveer de helft van de 23 voorgedragen ministers zat ook in het vorige kabinet, dat weinig presteerde.

Karzai heeft twee ministers die van corruptie verdacht worden vervangen: Muhammad Ibrahim Adel van Mijnbouw en Sediq Chakari van Bedevaart en Moskeeën. Opvallend is dat minister van Buitenlandse Zaken Rangin Dadfar Spanta ontbreekt op de lijst; de procureur-generaal onderzoekt ook zijn ministerie wegens corruptie. Karzai wil pas na de internationale conferentie in Londen, eind januari, iemand voordragen.

De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Financiën, met wie westerse regeringen goed zaken konden doen, blijven aan. „Dit is een regering waarmee we kunnen werken”, zei de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke. Een VN-woordvoerder sprak van „een stap in de goede richting”. Ook de Canadese en Britse ambassades waren optimistisch.

De machtige krijgsheer Ismail Khan blijft aan, als minister van Water en Energie. Veel parlementariërs, die de kandidaten moeten goedkeuren, vrezen dat de nieuwe gezichten „stromannen van krijgsheren” zijn. „Ik ben bang dat ze – hoewel zij als beschaafd en beter opgeleid beschouwd worden – niet hun eigen ideeën kunnen implementeren”, zegt parlementslid Khaled Pashtun.

Er is wederom maar één vrouw voorgedragen, voor Vrouwenzaken. (AP, Reuters)