Ivo maakt school bij Frank en Marga

Twee televisieprogramma’s beleefden dit weekeinde de laatste uitzending, omdat de netmanager het mooi vond geweest. Opvallend genoeg lieten de presentatoren in beide gevallen hun ongenoegen blijken over die beslissing.

Hanneke Groenteman zei aan het slot van het tweede korte seizoen van Vrouw & Paard (VARA) dat praatprogramma’s met vijf vrouwen nu eenmaal slecht liggen. Dat klopt helemaal, gezien de smalende reacties hier en daar. Het is curieus dat na het eveneens falen van De tafel van 5 (Net5) de vrouwelijke opinievorming op televisie helaas weer terug is bij af.

Na dertien jaar stopte ook het goed bekeken satirische nieuwsprogramma Dit was het nieuws, gebaseerd op het Britse format Have I Got News For You. De grappen van Harm Edens, Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal waren kennelijk te scherp voor het profiel van de TROS, maar het duurde wel erg lang voordat men zich dat daar realiseerde. BNN had de succesformule over willen nemen, maar dat vond de netmanager geen goed idee. Dus solliciteerde Heertje zaterdag openlijk bij RTL, door de kijkers vast aan te raden meteen weg te zappen naar het daar uitgezonden circusprogramma. Helemaal aan het einde zong een dameskoor We’ll Meet Again.

Programma’s komen en gaan. Dit seizoen zijn moderne variaties in trek op de formule waar Ivo Niehe groot mee werd: huisbezoekjes aan televisiesterren en andere BN’ers om die in ongedwongen sfeer confidenties te ontlokken. Claudia de Breij maakte een serie voor de VARA en Peter van der Vorst voor RTL. Meestal levert het alleen maar wat op voor wie echt geïnteresseerd is in het wel en weer van dergelijke coryfeeën.

Frank Evenblij, een van De Jakhalzen in De wereld draait door, maakte afgelopen jaar een serie van zulke ontmoetingen met cabaretiers. Die vond ik niet zo heel erg boeiend, maar zaterdag werkte de formule wonderwel in Evenblij met Anouk (VARA). De bekendste Nederlandse rock bitch gaat door voor onhandelbaar in interviews, wat misschien ook iets zegt over de interviewers. In gesprek met Evenblij herkenden ze elkaars Haagse gevoel voor humor en werd duidelijk dat ze gewoon een geharnaste dame is die niet houdt van het hengelen naar emoties.

In het rijtje past ook voormalig journaalverslaggever Marga van Praag, die voor zender Het Gesprek al een paar weken langs gaat bij mensen als Liesbeth List, Rita Verdonk en Philip Freriks. De grootste fout van Marga is het ten onrechte suggereren dat de gezamenlijke activiteiten spontaan ontstaan. Tussen veel loos gebabbel ontstaat af en toe iets moois, zoals de ontwapenende gesprekken met Agnes Kant in haar sportschool. Nooit eerder zagen we de SP-leider zo ontspannen.

    • Hans Beerekamp