Is het begraven van een mens milieuonvriendelijk?

Is het begraven van lichamen niet schadelijk voor de natuur, vraagt Lotte Schoots uit Diemen zich af. Bijvoorbeeld als iemand aan de medicijnen is geweest?

Begraven, zegt Patrick Knoben, is de meest milieuvriendelijke manier van lijkbezorging. Hij werkt voor Seker, een bedrijf dat milieuvriendelijke uitvaartproducten verkoopt. Om het milieu nog minder te belasten zou je volgens hem kunnen kiezen voor een kartonnen kist: die is milieuvriendelijk en kost ongeveer 160 euro - dat is de helft van een houten kist.

Cremeren is schadelijker voor de natuur dan begraven, dat komt door CO2-uitstoot en het verstrooien van de as. Willem van der Putten, directeur van Stichting Grafzorg Nederland, haalt dat uit een rapport van Alterra, het onderzoeksinstituut van de Universiteit Wageningen.

Er zijn volgens hem verschillende onderzoeken gedaan naar grond- en oppervlaktewater bij begraafplaatsen. Er zijn nooit meetbare afwijkingen gevonden. Van der Putten neemt daarom aan dat medicijngebruik geen vervuiling oplevert. „Artsen gaan er vanuit dat restanten van medicijnen afgescheiden worden door het lichaam, via plas en ontlasting. Dat komt niet in de grond terecht.”

Wel zijn er regels voor wat er mee de kist in gaat als iemand begraven wordt. Pacemakers bijvoorbeeld worden vaak verwijderd.

Willem van der Putten schreef twintig jaar geleden, als ambtenaar, mee aan de Wet op de lijkbezorging. De regel voor veel begraafplaatsen is dat het materiaal dat mee begraven wordt, afbreekbaar moet zijn. Op een gegeven moment wilden mensen een mobieltje meegeven in het graf, vertelt hij. „Dat hebben we liever niet.”

Het meest vervuilende aan een begrafenis zijn de mensen die afscheid komen nemen. De uitstoot van de begrafenisstoet is veruit het meest milieubelastend, zegt van der Putten. „Maar ja, je kunt mensen natuurlijk moeilijk weigeren te komen.”

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber