'Ik laat NRC niet snel failliet gaan'

De aanstaande grootaandeelhouder van NRC Media is Egeria. Dat is een besloten en gesloten bolwerk van rijke families en pensioenfondsen.

Voormalig consultant Peter Visser (53) richtte in 1997 investeringsmaatschappij Egeria op met startkapitaal van C&A-familie Brenninkmeijer. Gisteravond tekende hij het contract dat Egeria voor 80 procent eigenaar maakt van NRC Media.

Wat is Egeria?

„Wij zijn een beleggingsmaatschappij die investeert in gezonde Nederlandse bedrijven, waar wij groei in zien. Egeria is niet afhankelijk van de Brenninkmeijers. We hebben verschillende investeerders, onder wie andere rijke families, buitenlandse investeringsfondsen en vooraanstaande pensioenfondsen. Wij brengen hun namen niet buiten. Egeria is overigens een Romeinse godin van de vruchtbaarheid. Dat belooft wat!”

Egeria bezit een tegelfabriek, een verzekeraar en een chemiebedrijf. Wat moet u met een krant?

„Ook NRC Media is een goed en gezond bedrijf. Wij zien aantrekkelijke groeikansen. NRC is erin geslaagd om met vernieuwingen zoals nrc.next nieuwe lezers te bereiken. Voor wie de berichten in de media over de media zelf gelooft is het allemaal erg somber, maar dat is voor NRC echt niet terecht.”

Egeria en de Brenninkmeijers mijden zelf de publiciteit. Is het dan logisch dat u in media stapt?

„Tja, alsof een vegetariër een slagerij koopt. Wij weten dat andere mensen wel van media houden, en bereid zijn daarvoor te betalen. Verder vinden wij ons zelf niet zo relevant om over te schrijven.”

U neemt ook 80 procent van Het Gesprek over, dat minderheidsaandeelhouder in NRC wordt. Vanwaar deze innige samenwerking?

„Het initiatief voor de overname van NRC komt van hen. Ik kende Harry de Winter al. Zijn kantoor is onze buurman. Hij en zijn collega’s zijn doorgewinterde mediamensen, die een interessant plan hadden. Daar zijn wij enthousiast voor geworden. Omdat wij het als een mooie combinatie zien, hebben we besloten om ook in Het Gesprek zelf te investeren. Ook die zender heeft groeikansen.”

Zeventig miljoen euro zoemt rond als overnamesom. Klopt dat?

„Zoals gebruikelijk hebben we met de verkoper afgesproken dat niet bekend te maken. Sorry.”

Wat zijn uw plannen met NRC Media? Wat gaat er veranderen?

„Wij hebben geen plannen. De NRC-directie heeft een plan gemaakt, gericht op groei in de komende jaren. Dat is gewoon een goed plan, ook qua rentabiliteit. Als dat lukt zijn we tevreden. Wij zijn geen mediaspecialisten, we laten de inhoud en uitvoering graag aan de redacties over. Mochten er onverhoopt problemen komen, dan heeft Egeria voldoende geld achter de hand om bij te springen. We laten NRC niet snel failliet gaan. Ook voor interessante investeringen of acquisitie is ruimte.”

Hoe lang bent u van plan aandeelhouder te blijven?

„We gaan voor de lange termijn. Dat is in investeringskringen zes tot zeven jaar. Het klopt dat Egeria tot nu toe gemiddeld na ruim drie jaar haar deelnemingen heeft afgestoten, maar dat betrof steeds buitenkansjes, het was nooit gedwongen.”

Als Egeria dit stuk negatief of onjuist vindt, word ik dan ontslagen?

„Beslist niet. We zullen niet eens een ingezonden brief schrijven. Wij bemoeien ons niet met de inhoud van de krant.”

    • Philip de Witt Wijnen