'Het e-woord valt het hele jaar door'

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent rijdt dezer dagen van hengstenkeuring naar schaatsevenement.

Henk Angenent (42) won in 1997 de Elfstedentocht. Tegenwoordig is hij coach van Team TNT Express en fokt hij springpaarden. Hij rijdt van hengstenkeuring naar schaatsevenement en zorgt tussen de bedrijven door dat zijn vijftig melkkoeien goed verzorgd worden. „Ik draai werkweken van tachtig uur, maar heb het voor mijn gevoel nooit druk. Mijn werk is altijd mijn hobby geweest.”

De afgelopen dagen heeft het flink gevroren. Het woord ‘Elfstedentocht’ is vast vaak gevallen.

„Het e-woord valt het hele jaar door, of het nou hartje zomer of winter is. Of ik daar nooit moe van word? Neu. Ik begin mij steeds meer te realiseren hoe legendarisch die overwinning van twaalf jaar geleden is. En ik heb goede hoop dat de tocht der tochten in 2010 weer wordt georganiseerd. Met wat kou-inval rond de jaarwisseling moet het lukken.”

Al op natuurijs gestaan deze winter?

„Nee, helaas. Daar heb ik nog geen tijd voor gehad. Ik wilde gisteren met mijn kinderen een poging wagen, maar moest het wegens alle drukte afblazen.”

Afgelopen weekend zat u in Veenoord voor de nationale natuurijsmarathon. Speelde de sneeuw de deelnemers nog parten?

„Nee. Als je schaatst heb je minder last van de sneeuw dan als je langs de kant staat. Alle aandacht gaat naar de wedstrijd uit.”

U fokt tegenwoordig ook springpaarden. Ooit nagedacht over een tweede carrière als springruiter?

„Ik rijd vijf keer per week paard, maar het duurt lang om zoiets onder de knie te krijgen. De kans dat ik een tweede carrière als springruiter begin lijkt mij niet groot. Maar ik zeg nooit nooit.”

    • Danielle Pinedo