FC Twente 'winterkampioen'

FC Twente sluit het jaar 2009 af als koploper in de eredivisie. De club hoefde daar gisteren niets voor te doen. Het duel bij FC Utrecht, waar concurrenten PSV en Ajax dit seizoen punten verspeelden, ging als gevolg van de winterse omstandigheden niet door. FC Twente behaalde 47 punten in de eerste zeventien wedstrijden.

De KNVB besloot ook de vier andere wedstrijden in de eredivisie (NAC-Ajax, FC Groningen-SC Heerenveen, NEC-Vitesse en Roda JC-PSV) niet door te laten gaan. „Bij enkele clubs was het veld zo slecht dat het onverantwoord was om de spelers en officials daaraan bloot te stellen”, zei een woordvoerder van de KNVB. „Maar we hebben ook gekeken naar de veiligheid van de supporters. De ANWB heeft een negatief reisadvies gegeven, het is gewoon niet verantwoord om met zo veel mensen tegelijk de weg op te gaan. En ook de clubs vonden het niet prettig om hun spelers de weg op te sturen.” De afgelaste wedstrijd tussen NEC en Vitesse wordt zondag 17 januari ingehaald. „Dat is officieel nog in de winterstop, maar beide clubs zijn in het land en bereid om dan te spelen”, aldus de woordvoerder. Het was vanmorgen nog niet bekend op welke dagen de andere duels zullen worden ingehaald.

Zaterdag werden drie duels in de eredivisie gespeeld. Feyenoord, dat morgen in de Kuip landskampioen AZ treft voor de achtste finale van het bekertoernooi, versloeg in Rotterdam Willem II met 1-0. Sekou Cissé werd de matchwinnaar. Verrassend was dat Roy Makaay in de basis begon en het duel uitspeelde. Feyenoord staat halverwege de competitie vierde.

RKC Waalwijk vond de aansluiting met de rest van de eredivisie door een 4-1 zege op Sparta. Het betekende de vierde overwinning van RKC Waalwijk dit seizoen. De nummer achttien van de eredivisie heeft nog maar één punt achterstand op NEC en twee op ADO Den Haag en Willem II.

ADO Den Haag had zaterdagavond bij AZ niets in te brengen. De club uit Alkmaar bezorgde coach Dick Advocaat de eerste zege (3-0). Voor AZ zorgden Rasmus Elm, Sébastien Pocognoli en invaller Maarten Martens voor de doelpunten. De landskampioen sluit het eerste deel van de competitie als zevende af en heeft een achterstand van negentien punten op koploper FC Twente.