een weekeinde halfvol voetbal

FC Twente sluit het jaar af als koploper in de eredivisie. De club hoefde daar gisteren niets voor te doen. Het duel bij FC Utrecht, waar concurrenten PSV en Ajax dit seizoen punten verspeelden, ging door de winterse omstandigheden niet door.

De KNVB besloot ook de vier andere geplande eredivisieduels (NAC-Ajax, FC Groningen-SC Heerenveen, NEC-Vitesse en Roda JC-PSV) niet door te laten gaan. „Bij enkele clubs was het veld zo slecht dat het onverantwoord was om de spelers en officials daaraan bloot te stellen. Maar we hebben ook gekeken naar de veiligheid van de supporters. De ANWB heeft een negatief reisadvies gegeven, het is gewoon niet verantwoord om met zo veel mensen tegelijk de weg op te gaan. En ook de clubs vonden het niet prettig om hun spelers de weg op te sturen”, zei een woordvoerster van de KNVB.

Zaterdag werden drie duels in de competitie gespeeld, nadat vrijdag Heracles met 1-0 van VVV Venlo had gewonnen en de vijfde plaats had overgenomen van FC Utrecht.

Feyenoord, dat morgen in de Kuip landskampioen AZ treft voor de achtste finale in het bekertoernooi, versloeg in Rotterdam Willem II met 1-0. Sekou Cissé scoorde. Verrassend was dat Roy Makaay in de basis begon en het duel uitspeelde.

RKC Waalwijk vond de aansluiting met de rest van de eredivisie door een 4-1 zege op Sparta. De hekkensluiter heeft nog maar één punt achterstand op NEC en twee op ADO Den Haag en Willem II. ADO had bij AZ niets in te brengen. De club uit Alkmaar bezorgde coach Dick Advocaat de eerste zege (3-0). Voor AZ zorgden Rasmus Elm, Sébastien Pocognoli en invaller Maarten Martens voor de doelpunten. De landskampioen sluit het eerste deel van de competitie als zevende af.

Chelsea heeft in de Engelse voetbalcompetitie nauwelijks geprofiteerd van de nederlaag van Manchester United tegen Fulham (3-0). De Londenaren kwamen gisteren bij West Ham United niet verder dan 1-1. Chelsea heeft nu vier punten voorsprong op Manchester. United, zonder de Nederlandse doelman Edwin van der Sar, zag Arsenal door een zege van 3-0 op Hull City tot twee punten naderen. De nederlaag van United was even opzienbarend als de trainerswissel bij stadgenoot Manchester City. De tweede club van Manchester won in een enerverend duel met 4-3 van Sunderland, maar twee uur later maakte de club bekend dat manager Mark Hughes op straat was gezet en vervangen voor de Italiaanse kampioenenmaker Roberto Mancini. De clubeigenaren vinden ondanks investeringen van ruim 200 miljoen euro de prestaties te mager. Liverpool, met Dirk Kuijt, verloor met 2-0 van de nummer laatst Portsmouth. Nadir Belhadj en Frederic Piquionne bezorgden manager Avram Grant de tweede zege in korte tijd.

Bayern München heeft de goede serie onder coach Louis van Gaal verlengd. De Beierse club versloeg zaterdag in de Bundesliga hekkensluiter Hertha BSC met 5-2. Bayern blijft derde in de Duitse competitie. Bayer Leverkusen won met3-2 van Borussia Mönchengladbach. Schalke 04 versloeg vrijdag Mainz en blijft nummer twee. Leverkusen gaat met 35 punten de winterstop in, Schalke 04 heeft één punt minder. Bayern staat op 33. HSV behield gisteren de aansluiting met de topclubs door een 2-1 zege op Werder Bremen. Joris Mathijsen opende in de thuiswedstrijd tegen Werder de score. HSV steeg naar de vierde plek, met vier punten achterstand op Leverkusen. HSV speelt in de Europa League tegen PSV, Werder Bremen is daarin de tegenstander van FC Twente.