Duitse gezant op 4 mei niet welkom

De Duitse ambassadeur in Nederland, Thomas Läufer, wil naar de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam komen. Dat heeft hij zondag gezegd in de laatste aflevering van de NPS-televisiereeks De Oorlog.

Volgens Läufer zijn de verhoudingen tussen Duitsland en Nederland sterk verbeterd. Zijn aanwezigheid bij de herdenking op 4 mei is volgens hem belangrijk voor de „toenadering en verzoening” tussen Nederland en Duitsland.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de nationale herdenking, heeft de ambassadeur laten weten dat zijn aanwezigheid daarbij nog „te gevoelig ligt”. Het Comité zelf was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Läufer vertelde gisteren dat hij het Comité had aangeboden aanwezig te zijn bij de plechtigheid. Volgens de Duitse ambassadeur zou een herdenking „samen met Duitsland” voor het oog van de natie in de ogen van het Comité nog niet gepast zijn.

Läufer is wel welkom op kleinere herdenkingen elders in het land, zoals bij het voormalige concentratiekamp in Vught. Deze herdenkingen worden vaak georganiseerd door lokale 4 en 5 meicomités, al dan niet in samenwerking met de gemeente.

In bijna alle gemeenten in Nederland worden herdenkingen georganiseerd bij een plaatselijk oorlogsmonument.