Democraten VS hebben genoeg steun zorgplan

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben de zestigste en beslissende stem binnengehaald voor de hervorming van het zorgstelsel. Daarmee is een einde gekomen aan maanden van interne verdeeldheid en kan het zorgplan van president Obama nog voor Kerst door de Senaat worden goedgekeurd.

De Democratische Senator Ben Nelson wilde het zorgplan niet steunen omdat hij vreesde dat geld van de regering zou worden gebruikt om abortus te financieren. De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, heeft Nelson over de streep getrokken door restricties in het plan op te nemen voor het verzekeren van abortus, en de federale hulp aan Nelsons thuisstaat Nebraska op te schroeven.

Er zijn zestig stemmen nodig om een filibuster te omzeilen. Bij deze procedurele vertragingstactiek eisen de Republikeinse leden van de Senaat zoveel spreektijd op dat het debat nooit afgerond kan worden. De stemming in de Senaat kan maandagochtend vroeg beginnen, en op Kerstavond zijn afgerond. Als de Senaat het plan aanneemt moet het wel nog in overeenstemming worden gebracht met de versie van het Huis van Afgevaardigden.

„Verandering is nooit makkelijk, maar verandering is is wel nodig in Amerika” zei Nelson tijdens een persconferentie waarin hij zijn steun voor het zorgplan aankondigde. De Democraten in de Senaat reageerden uitbundig op het nieuws.

Obama zei dat het erop lijkt dat de stemming zeker is over het plan dat meer dan 30 miljoen onverzekerde Amerikanen aan een ziektekostenverzekering zal helpen. „Na een strijd van een eeuw, staan we op het punt om de hervorming van het zorgstelsel realiteit te maken.”

Republikeinen hekelen het zorgplan als een bedreiging voor Medicare, het gratis zorgplan voor ouderen dat erg populair is. Obama zou in hierin willen snijden om de kosten voor het zorgplan te compenseren. „Dit plan is een wanproduct”, zei de leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat. (AP, Reuters)