De jaren nul waren ‘not-so-noughtie’

In het Nederlands gebruiken we ?de jaren nul? voor het decennium dat deze maand afloopt, in het Engels zegt men ?noughties?. In nrc.next (Zin, 14 december) vroeg Toon Beemsterboer zich af of er een bijvoeglijk naamwoord kon worden aangewezen dat de noughties representeert. ?The nerdy noughties?, stelde hij voor. Mij lijkt de ?not-so-noughties? een goeie omschrijving, omdat het decennium in het teken stond van conformiteit, veiligheid en angst voor het onbekende. Angst voor terrorisme, klimaatverandering en de onvanzelfsprekendheid van economische groei maken sinds dit decennium deel uit van ons collectieve bewustzijn. Terughoudendheid is kenmerkend voor de jaren nul. Vechtende kinderen op straat worden bijvoorbeeld doorverwezen naar de politie: je mag niet ?naughty? zijn.

Sarah Biddle

Amsterdam

    • Sarah Biddle