Barcelona en Guardiola schrijven geschiedenis

Estudiantes 1 FC Barcelona 2

Na verlenging. Ruststand 1-0. 37. Boselli 1-0, 89. Pedro 1-1, 110. Messi 1-2. Scheidsrechter: Archundia.

Rotterdam, 21 dec. - FC Barcelona heeft een record gevestigd dat in de toekomst hoogstens nog geëvenaard kan worden. De ploeg van succestrainer Pep Guardiola won zaterdagavond in Abu Dhabi de wereldbeker voor clubteams in een seizoen waarin de Catalaanse grootmacht ook de Champions League, de Europese Supercup, de Spaanse landstitel, de Spaanse beker en de Spaanse Supercup veroverde. ‘Het tijdperk Guardiola’ gaat nu al de geschiedenis in als de succesvolste periode uit de clubgeschiedenis van Barça. De ‘leerling’ Guardiola heeft de filosofie van zijn ‘meester’ Johan Cruijff geperfectioneerd.

Futbol Club Barcelona heeft weliswaar geen enkele Nederlander onder contract, maar de basis van het succes is mede gelegd door Cruijff. De huidige bondscoach van Catalonië zorgde in verschillende periodes voor een voetbalrevolutie in de tweede stad van Spanje. Cruijff groeide in 1974 uit tot een ‘verlosser’ toen hij Barcelona in Madrid tegen Real naar een 5-0 overwinning leidde en de club de eerste landstitel sinds 1960 schonk. Als trainer won hij met Guardiola als zijn verlengstuk in het veld in 1992 met het ‘Dream Team’ van FC Barcelona de eerste Europa Cup voor landskampioenen. Het jaar eindigde in mineur toen FC Barcelona de wedstrijd om de Wereldbeker verloor van São Paulo FC.

Frank Rijkaard, een andere leerling van Cruijff, won als coach van FC Barcelona in 2006 voor het eerst in de clubgeschiedenis de Champions League. Het elftal waarin sterren als Ronaldinho, Deco en Samuel Eto’o schitterden, ging als ‘Dream Team 2’ door het leven. Maar in de finale van het wereldkampioenschap voor clubteams greep ook deze ploeg naast de hoofdprijs na een nederlaag tegen het Braziliaanse Internacional. Rijkaard raakte na de successen de greep op het sterrenensemble kwijt en zag Real Madrid in Spanje langszij komen.

Tot verrassing van velen in Barcelona stelden voorzitter Joan Laporta en technisch directeur Txiki Beguiristain in de zomer van 2008 de onervaren Guardiola aan als opvolger van Frank Rijkaard. Een zoon van Catalonië die de befaamde jeugdopleiding van Barcelona doorliep. Als voetballer was hij voor Cruijff al een coach in het veld. Als trainer borduurde Guardiola voort op de Cruijff-filosofie. Maar hij voegde ook zijn eigen visie toe. Guardiola wist de discipline terug te brengen in een elftal waarin Lionel Messi de grote ster is. ‘Dream Team 3’ wist zaterdagavond de enige prijs die nog ontbrak binnen te halen in een finale tegen Estudiantes. ‘El Barça de las Seis Copas’, zo betitelde sportkrant El Mundo Deportivo de ploeg gisteren.

FC Barcelona ontsnapte in hetZayed-stadion in Abu Dhabi wel ternauwernood aan een nederlaag. Het Argentijnse Estudiantes kwam in de 37ste minuut op voorsprong, dankzij een treffer van Mauro Boselli. Barcelona kwam pas één minuut voor tijd naast de Zuid-Amerikanen, toen Pedro koppend succesvol was. In de verlenging maakte Messi het beslissende doelpunt tegen zijn landgenoten. De beste voetballer van de wereld tikte de bal na een voorzet van Alves met zijn borst binnen. ‘Messi scoorde met zijn hart’, zo stelde de Spaanse krant El País gisteren. Guardiola kon zijn tranen niet meer bedwingen. „Zes titels in één jaar, dat is ongeëvenaard”, stelde de succesvolle coach terecht vast.

FC Barcelona schaarde zich in mei van dit jaar met het winnen van de Champions League, de landstitel en de nationale beker al in een rijtje met het Celtic van 1967, het Ajax van 1972, het PSV van 1988 en het Manchester United van 1999. Het huidige FC Barcelona van trainer Guardiola mag zich na het veroveren van de wereldbeker het succesvolste elftal ooit noemen. Een titel die tot zaterdag was voorbehouden aan het Ajax van 1972. Het elftal waarin Cruijff de grote ster was veroverde destijds met de wereldtitel, de Europa Cup 1, de Europese Supercup, de Nederlandse landstitel en de Nederlandse beker vijf hoofdprijzen. De strijd om de Nederlandse Supercup – de huidige Johan Cruijff Schaal – werd destijds nog niet gespeeld.

Het elftal van Barcelona is niet alleen succesvol, de ploeg speelde de afgelopen anderhalf jaar soms ook droomvoetbal. Daarmee logenstrafte de ploeg de theorie dat aanvallend voetbal te risicovol is. De wijze waarop Barça vorig seizoen de aartsrivaal uit Madrid in het Santiago Bernabéu met 6-2 vernederde, maakte diepe indruk. Het doelpunt van Messi in de finale van de Champions League tegen Manchester United was sensationeel.

De selectie van Guardiola met spelers als Messi, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Thierry Henry en Zlatan Ibrahimovic heeft in anderhalf jaar tijd historie geschreven zoals het Honved Boedapest van Ferenc Puskas (1949-1955), het Real Madrid van Alfredo di Stefano (1956-1960), het Braziliaanse Santos van Pelé (1955-1964), het Ajax van Cruijff (1971-1973), het AC Milan van Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten (1988-1990), en het Ajax van Louis van Gaal (1995).

    • Koen Greven