7 redenen om uit te gaan

1 verhalen

Midwinterfeest

Amsterdam Noord: NDSM-werf, naast café/restaurant Noorderlicht. T/m 23 dec. Toegang: vrijwillige bijdrage. www.midwinterfeest.org

Tijdens het Winterfeest vertrekt meerdere keren per avond de rode Midwinterbus vanaf de NDSM-werf naar een wijk in Noord waar in huiskamers verhalen worden verteld uit verschillende culturen door vertellers van diverse komaf. In 2009 zijn er twee routes: de ‘Drie windstreken’-route (16.00 & 19.00u, geschikt voor families) en de ‘Dwars door Noord’-route (19.30, 20.30 & 21.30u).

2 buitenexpositie

ANNO Rotterdam

Rotterdam: op en rondom de Binnenrotte. 21 dec t/m 1 jan. Gratis. www.rotterdam.nl/binnenstad

De historische manifestatie ANNO Rotterdam – geschiedenis van de toekomst vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Rotterdam. Van het ontstaan van de Rotte in 1200 na Christus tot de futuristische architectuur die op dit moment in aanbouw is. Met een lichtgevende buitenexpositie die 24 uur per dag toegankelijk is, wandelroutes en muzikale verrassingen.

3 jeugd

Kerstvakantie in Space Expo

Noordwijk: Space Expo. T/m 3 jan, 10.00-17.00u (24 & 31 dec tot 15.00u, 25 dec & 1 jan gesloten). 0900-87654321; www.spaceexpo.nl

Tot en met 3 januari staat ruimtevaartcentrum Space Expo in het teken van buitenaards leven. Dagelijks zijn er Alien-speurtochten (7-10 jr), legobouwwedstrijden (t/m 12 jr) en presentaties over aliens, ‘Trekkies’ en echte astronauten (kinderen en volwassenen).

4 disco

Monday Night Fever

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 23.00-05.00u. Entree: 10 euro (incl.daglidm.) www.paradiso.nl

Dj’s George en L-Dopadec draaien dansvloerklassiekers uit de jaren 70. Van Barry White tot Queen en van Chic tot The Jackson 5.

5 literair

Het Literair Jaaroverzicht

Utrecht: Café van Wegen. Tijd: 20.00u. www.slau.nl

Vier critici berichten over hun beste boeken van 2009: Wim Berkelaar (redacteur van Historisch Nieuwsblad en commentator van Radio 1), Hans Bouman (Volkskrant-recensent), Rob Schouten (poëziemedewerker van Vrij Nederland) en Daniëlle Serdijn (Volkskrant-critica). Met boekenbingo.

6 theater

James Bond Reloaded

Amsterdam: circustent van Zanzara, Cultuurpark Westergasfabriek. Tijden: 20.00, 21.00 & 22.00u. Entree: 8 euro. www.smeedwerk.nl

Een persiflage op James Bond-films, met bloedstollende achtervolgingen, wilde ontsnappingen en verbazingwekkende ‘decors’. Naast klassieke momenten uit de ruim eenentwintig Bond-films zal Smeedwerk zijn eigen fantasie de vrije loop laten over wie Bond is en wat zijn drijfveren zijn.

7 multidisciplinair

IKsperiment met: Menu Perdu

Tilburg: café De NWE Vorst. Tijd: 20.00, 21.00, 22.00u. Prijs: 5 euro (excl. drankjes en eventuele bijgerechten). www.iksperiment.nl

De vijf heren van het collectief IKsperiment organiseren een multidisciplinaire avond in hun rariteitenrestaurant ‘Menu Perdu’.