Van Houts en De Ket zeggen het cabaretgenre vaarwel

George van Houts en Tom de Ket stoppen als cabaretduo. „We zeggen het cabaretgenre vaarwel”, verklaart Van Houts, „en we willen nu graag verder met het maken van groot gemonteerde theaterproducties over de dilemma’s in de hedendaagse samenleving.” Vanavond spelen ze in De Meervaart in Amsterdam de laatste voorstelling van hun huidige programma – het laatste van de negen cabaretprogramma’s die ze in de afgelopen twaalf jaar hebben gemaakt.

Van Houts en De Ket kregen de smaak van het grotere werk te pakken toen ze vorig seizoen De Grote Verkiezingsshow voor het Zuidelijk Toneel maakten. „Met zulke theaterproducties in samenwerking met anderen willen we nu graag verder. We hebben langzamerhand het gevoel gekregen dat we het cabaretgenre van binnen en van buiten hebben uitgewoond. Het wordt tijd om wat minder op de korte baan te gaan werken en wat meer gedegen te worden. Maar het blijft wel theater voor een breed publiek, we gaan niet opeens intellectueler of kunstzinniger worden. Geen l’art pour l’art. Wij willen theater maken over wat er nu in de samenleving speelt.”

Een van hun plannen is een satirische theaterversie van het boek De Vastgoedfraude van de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel, over de actualiteit van de witteboordenzwendel.

Van Houts en De Ket zullen de voorstellingen waarschijnlijk zelf produceren. „Samenwerken met een bestaand gezelschap is ook mogelijk, maar wel op voorwaarde dat Tom en ik de baas blijven.”

    • Henk van Gelder