Toch nog miljonair

De Miljonair Fair trok vorig weekend weer hordes rijken en minder rijken naar Amsterdam. Een flink deel kon zich hooguit vergapen aan de glitter, glamour, champagne en BN’ers. Want ach, wat kun je nog met een miljoen? De nieuwe Jaguar XJ kost al een ton, een leuke Rolex minstens 15 mille, de SLR Stirling Moss van Mercedes-Benz 1,23 miljoen, terwijl je 5,9 miljoen euro moet neertellen om eigenaar van een Riva Domino 86 te zijn.

Maar in het echte leven is een miljoen nog altijd een fortuin. U kunt er vijftig middenklasse auto’s van kopen, riant van wonen in de hoofdstad of er, bij gemiddeld 4 procent vermogensgroei, veertig jaar lang ruim 50.000 euro uit opnemen. Althans, als u dat miljoen heeft.

Wie geluk heeft, krijgt bij vermogensopbouw ouderlijke hulp. Vanaf 2010, onder de nieuwe Wet schenk- en erfbelasting, kunnen ouders hun nazaten best leuke bedragen schenken. Jaarlijks mag u een kind belastingvrij 5.000 euro geven. Is uw kind 18 tot 35 jaar, dan is die vrijstelling eenmalig hoger: 24.000 euro. Of zelfs één keertje 50.000 euro, mits de gift bedoeld is voor woningaankoop of een studie van meer dan 20.000 euro per jaar.

In theorie kunnen welgestelde ouders elk kind via schenkingen belastingvrij miljonair maken. Stel ze benutten alle vrijstellingen vanaf de geboorte: elk jaar 5 mille en bijvoorbeeld op de 20ste verjaardag 50.000 euro voor een huis. Zou het kind alles oppotten en jaarlijks gemiddeld 5 procent netto rendement boeken, dan bezit hij op zijn 45ste bijna een miljoen.

Waarschijnlijk zal het anders lopen. De Amerikaanse onderzoekers Stanley en Danko beschrijven het gevaar van goedgeefsheid in The Millionaire Next Door. Hoe meer de ouders weggeven, zo blijkt, des te minder vermogen kinderen zelf opbouwen. Gekregen geld wordt namelijk vaker geconsumeerd, terwijl zelf verdiend geld vaker wordt geïnvesteerd of belegd. Schenken voor een huis vinden de onderzoekers dan ook een matig idee. Meestal gaat het kind er te duur door wonen. Daardoor moeten de ouders later weer bijspringen en raken de kinderen afhankelijk van steun.

Schenken kunt u ook verstandig doen. Dat betekent dat u zich niet puur door fiscale vrijstellingen laat leiden. De drie principes hierna voorkomen tegenvallers. Wie weet worden uw kinderen dan, ondanks uw gift, toch nog miljonair.

1. Schenk geldkennis

Schenk kinderen eerst geldkennis en dan pas geld. Het is raadzaam (en leuk) om kinderen van jongs af hun eigen financiële boontjes te laten doppen. Wacht met schenken tot ze zijn gesetteld. Dat maakt de kans groter dat ze geen dwaze dingen met een gift doen.

2. Schenk met een doel

Beter dan schenken voor een (te duur) huis of voor ‘leuke dingen’ kunt u de opleiding van (klein)kinderen betalen of ze een aandeel geven in een (familie)bedrijf. Zo’n verstandig cadeautje kunnen ze niet per ongeluk besteden aan een te dure sportauto.

3. Schenk u niet arm

Probeer niet vóór uw dood alles belastingvrij weg te geven. U kunt wel honderd worden en het geld hard nodig hebben voor hulpmiddelen, zorg, klussers, familie-etentjes en taxiritjes naar bridgevrienden. Voorkom dat u daarvoor afhankelijk raakt van uw kinderen.

Meer van Erica Verdegaal via nrc.nl/ nrcweekblad

    • Erica Verdegaal