Prikkebeen wordt vlindervrij

Jeugdtheater De wonderlijke reis van mijnheer Prikkebeen, door Theater Terra. Vanaf 7 jaar. Gezien 13/12 Meervaart Amsterdam. Tournee t/m 11/4. theaterterra.nl. ***

Mijnheer Prikkebeen, kortweg Prik, houdt van vlinders vangen. Maar hij zit onder de plak bij zijn zus Ursula, die hem het vlindervangen verbiedt. Daarom gaat hij op zoek naar vrijheid en geluk.

De wonderlijke reis van mijnheer Prikkebeen van Theater Terra, gebaseerd op het kinderboek van J.J.A. Gouverneur uit 1858, is een muzikale reis rond de wereld in ruim een uur. De muziek van Fons Merkies is zo vrolijk en swingend, dat het publiek meedeint in de stoel.

Het simpele decor, drie doorschijnende panelen, werkt verrassend efficiënt. Het dient als scherm voor schimmenspel en videoprojectie. Als Prikkebeen met zijn gevolg is opgeslokt door een walvis, is het alsof we in een kijkoperatie verzeild zijn geraakt, met rozerode bubbelende projectievloeistof. Met een stuk karton erachter, in de vorm van een tafel met twee kommen erop, zitten Prik en Ursula ineens aan de soep. De rekwisieten worden inventief hergebruikt: Priks vlindernet verandert in een bruidssluier, twee bierflesjes worden een verrekijker. Geestige vondsten in de regie, van Theo Terra en Dick Feld, die sowieso vindingrijk en fantasievol is.

De tekst van Dick van den Heuvel is grappig en appelleert aan de belevingswereld van de kijkers: „Ik ben op de vlucht voor het gerecht. Voor welk gerecht? De soep?” Prik bedenkt dat ze de walvis moeten laten kotsen om weer vrij te komen, waarna ze vieze dingen roepen: „Poep! Een theaterbezoeker die in zijn neus peutert en het snot onder z’n stoel smeert!”

Er gebeurt wel erg veel, niet alleen zit Prik in een walvis, hij moet ook uit een blok ijs zien te komen en uit handen van de Turken blijven. De ‘wonderlijke reis’ mocht wel wat minder vol.

Prik leert dat hij net als zijn vlinders altijd gevangen zit, opgeprikt is. Maar hij beseft: vrijheid zit in je hoofd en het maakt niet uit waar je bent. Terug naar zuster Ursula! Die in het origineel overigens in de lucht uiteenspat. Maar misschien was dat te hardvochtig voor kinderen van zeven jaar.

    • Elisabeth Heijkoop