Ook Spyker neemt Saab niet over

Saab komt niet in handen van Nederlandse sportautofabrikant Spyker. Het Zweedse automerk houdt daarmee op in de huidige vorm te bestaan. De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM), eigenaar van Saab, liet gisteren weten dat de onderhandelingen met Spyker zijn stukgelopen.

Spyker was de laatste potentiële koper. GM probeert Saab al sinds januari van dit jaar te verkopen. Tussen GM en het Zweedse sportautobedrijf Koenigsegg liepen de onderhandelingen al in november stuk. Spyker was de laatste weken het dichtst bij een overname.

Nick Reilly, directeur van GM Europa, is teleurgesteld. „Ondanks alle inspanningen is duidelijk geworden dat de overname door Spyker niet haalbaar is binnen ons tijdsbestek, dat vinden we jammer.” De raad van commissarissen van GM had het bestuur tot eind dit jaar tijd gegeven voor het afwikkelen van de verkoop.

Ook het Chinese bedrijf Beijing Automotive Industry Concern (BAIC) wil Saab niet overnemen. Vorige week is echter wel overeenstemming bereikt over de verkoop van een deel van Saabs technologie aan het Chinese bedrijf. BAIC neemt de rechten van de modellen 9-3 en 9-5 over.

GM benadrukt dat er geen sprake is van een faillissement van Saab. De activiteiten worden wel langzaam afgebouwd. Saab verkocht vorig jaar nog 93 duizend auto’s en heeft 3.400 mensen in dienst. De wereldwijde service, garantieafspraken en onderdelen blijven beschikbaar voor bezitters van een Saab.