Niet meer specialisten bij verhoging numerus fixus

Omdat niet voldoende basisartsen doorstromen naar een specialisatie, zou het totaal aantal geneeskundestudenten verhoogd moeten worden. Het Capaciteitsorgaan adviseert daarom de numerus fixus van de studie geneeskunde met 9 procent te verhogen (NRC Handelsblad, 15 december). Maar vorig jaar heeft ditzelfde Capaciteitsorgaan besloten om de opleidingsplaatsen voor orthopedie van 50 naar 34 te verlagen. Dit terwijl je in Nederland blij mag zijn wanneer je binnen twee maanden bij een orthopeed terechtkunt. Het heeft ook besloten dat wij in dit land dit jaar maar zeven plastisch chirurgen mogen opleiden, ondanks wachttijden voor kinderen met aangeboren handafwijkingen van 1,5 jaar en vrouwen die na borstkanker meer dan een jaar moeten wachten op hun borstreconstructie. We zullen het maar niet hebben over de toename van huidkanker, waar plastisch chirurgie een rol in zal moeten gaan spelen. Er worden nu al plastisch chirurgen uit het buitenland gehaald om aan de vraag bij ziekenhuizen te voldoen.

Hiernaast is het een maar al te bekend fenomeen dat arts-assistenten volledig overvraagd worden en absurde uren moeten werken. Het aantal arts-assistenten dat gedemotiveerd en al dan niet met een burn-out stopt wordt nooit genoemd. Het aantal basisartsen dat naar het buitenland gaat om het specialisme van zijn keuze te doen ook niet.

Arts-assistenten zijn er genoeg; zij willen dolgraag een opleidingsplek bemachtigen voor een specialisme. Maar een Capaciteitscommissie die de o zo gewilde opleidingsplekken voor de specialismen dusdanig beperkt en vervolgens denkt dat op te gaan lossen met meer studenten, heeft een volkomen verkeerde visie op de werkelijkheid en lost de problemen niet op.

T. Starreveld

Bussum

    • T. Starreveld Bussum