Meer sneeuw

De winter laat zich niet zo maar verdrijven. Waarschijnlijk ligt er met de Kerstdagen nog sneeuw: eindelijk weer een officiële ‘witte Kerst’. Na een zeer koude maar mooie zaterdag zakt de temperatuur vanavond eerst naar min 10 graden. Maar bewolking en wind nemen toe bij de nadering van een volgende winterse storing.

In de loop van de nacht gaat het vanuit het westen sneeuwen. Morgenochtend sneeuwt het nog enige tijd door. In totaal kan er zo’n 3 tot 7 centimeter vallen.

Achter het sneeuwfront ruimt de wind tijdelijk naar het westen. De koude aangevoerde lucht wordt verwarmd door het zeewater waardoor het vooral in de kustprovincies toch licht gaat dooien, met plaatselijk een graad of 3. Langs de oostgrens blijft het vriezen.

Maandag kan er in de kustprovincies en vooral vlak aan zee een enkele winterse bui vallen. Elders blijft het droog met af en toe zon.

Bij een koude zuid- tot zuidwestenwind komt de temperatuur in het oosten niet boven nul, terwijl het langs de kust 3 graden kan dooien. Dinsdag trekt een storing langs en valt er, vooral in het zuiden en oosten, sneeuw. De aangevoerde lucht is wat minder koud, met een kleine kans op regen. Maar dooien doet het amper. Misschien valt er woensdag ook nog een vlok of een drup.

Met Kerst ligt er derhalve op veel plaatsen nog sneeuw.