Kriebelmuggen

None

De plank ‘vliegen en muggen’ van de museumbibliotheek bevindt zich bij de deur van mijn werkkamer. Naast Die Syrphiden des Japanischen Kaiserreichs staat The Black Flies of Guatemala. Het heeft te lang geduurd voor ik me eens in dit 425 pagina’s tellende standaardwerk van Herbert T. Dalmat uit 1955 heb verdiept. Heerlijk om te zien hoe een onderzoeker zich in een onderwerp kan vastbijten. In dit geval zwarte vliegen, een groep gebochelde, doorgaans niet meer dan vijf millimeter grote insecten die aan stromend water gebonden zijn. Pagina na pagina staan honderden fijne pentekeningen van ‘genitale vorken’ en andere details van het geslachtsapparaat die van groot belang zijn voor het soortonderscheid.

Hoewel Dalmat zich tot de zwarte vliegen van Guatemala beperkte, komen er wereldwijd ongeveer 1800 soorten voor, verenigd in de familie Simuliidae. Het zijn ellendige insecten. De vrouwtjes bijten en drinken bloed, waardoor ze veel ongemak bij mens en vee veroorzaken. In Afrika en tropisch Amerika verspreidt een vijftal soorten de ziekte rivierblindheid. In Nederland komen zeventien soorten zwarte vliegen voor. Ze worden hier kriebelmuggen genoemd.

    • Kees Moeliker