Kort nieuws Sport

Zware commissie geformeerd inzake affaire Gretha Smit

ARNHEM/HOOGLAND, 19 dec. - Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben Jan Loorbach bereid gevonden om voorzitter te worden van de commissie die onderzoek gaat doen naar de ‘affaire-Gretha Smit’. Het oud-bestuurslid van de sportkoepel en voormalig chef de mission wordt daarbij ondersteund door voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman en de voorzitter van de wielerbond, Marcel Wintels. De commissie doet onderzoek naar de gang van zaken rond de 5000 meter voor vrouwen bij de Spelen van Turijn in 2006. Tijdens dat evenement zouden personen rondom schaatsster Gretha Smit 50.000 euro hebben geboden aan de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka om zich terug te trekken. Smit was eerste reserve en kon alleen in actie komen als een concurrente zich zou afmelden. (ANP)

Zes wereldrecords bij het zwemmen

SAO PAULO, 19 dec. - De Braziliaan Cesar Cielo heeft tijdens nationale kampioenschappen in Sao Paulo het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbeterd. Hij kwam gisteren tot een tijd van 20,91 seconden en dook daarmee onder de oude toptijd die op naam stond van de Fransman Frederick Bousquet: 20,94. Ook bij een invitatietoernooi in Manchester werden vijf wereldrecords gevestigd: op de 4x100 wisselslag, de 400 meter wisselslag, de 200 meter schoolslag, de 4x100 meter wisselslag en de 100 meter rugslag. (ANP)

Wereldbekerzeges Svindal en Vonn

Gröden, Val D’isere, 19 dec. - Aksel Svindal heeft gisteren zijn eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Noorse skiër bleef in Gröden op de super-G de sterke Zwitser Carlo Janka voor. Patrick Staudacher uit Italië eindigde als derde. De Amerikaanse skivedette Lindsey Vonn heeft gisteren haar 25ste overwinning in een wereldbekerwedstrijd behaald. Vonn was in Val d’Isère de beste op de supercombinatie. Ze liet de Duitse Maria Riesch en de Oostenrijkse Elizabeth Gorgl achter zich. (AFP, ANP)

Schoemaker en HGC uit elkaar

WASSENAAR, 19 dec. - Hockeyclub HGC en trainer Harm Schoemaker hebben hun samenwerking per direct beëindigd. De vrouwenploeg presteert dit seizoen teleurstellend, waardoor beide partijen concludeerden dat de groep erbij gebaat is om een nieuwe trainer te krijgen. Met deze aanpassing in de begeleiding hoopt het bestuur van HGC dat degradatie uit de hoofdklasse kan worden voorkomen. (ANP)

Handbalfinale Rusland-Frankrijk

NANKIN, 19 dec. - De handbalsters van Frankrijk en Rusland strijden morgen in het Chinese Nankin om de wereldtitel. Frankrijk plaatste zich gisteren ten koste van Spanje voor de eindstrijd: 27-23. Rusland schakelde later op de dag Noorwegen uit: 28-20. De Russinnen kunnen in China hun derde wereldtitel op rij veroveren. (ANP)

Deelnemers EK shorttrack bekend

HEERENVEEN, 19 dec. - Schaatsbond KNSB heeft gisteren na de selectiewedstrijden in Heerenveen het Nederlands team voor de Europese kampioenschappen bekendgemaakt. Bij de vrouwen verschijnen Annita van Doorn en Jorien ter Mors op het ijs. Bij de mannen ontvingen Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Daan Breeuwsma een startbewijs. (ANP)

Veldrijder Nys wint Scheldecross

ANTWERPEN, 19 dec. - De Belgische veldrijder Sven Nys heeft gisteren de vijfde editie van de Scheldecross gewonnen. Hij bleef in Antwerpen zijn landgenoot Tom Meeusen en de Tsjech Zdenek Stybar voor. (ANP, BELGA)

Herstel Luiten

PAARL, 19 dec. - Joost Luiten heeft zich gisteren hersteld van een moeizame start bij het Zuid-Afrikaans Open in Paarl. De Nederlandse golfer kwam gisteren tot een ronde van 69, 3 onder par. Hij klom daarmee naar de gedeelde 27ste plaats. (ANP)