Kort nieuws Kunst

Sponsor ‘Niet Normaal’ dient klacht in bij NS

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 19 dec. - Een van de hoofdsponsors van de kunst manifestatie Niet Normaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage, heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Spoorwegen. Aanleiding is de weigering van NS om een poster op stations op te hangen, met daarop een beeld van een gehandicapt lichaam. Directeur H. Smid van de zorginstelling ZonMW noemt het besluit van NS een „ernstige afwegingsfout” en „stigmatiserend” voor mensen met een handicap.

Schoenen Michael Jackson geveild

Rotterdam, 19 dec. - De Moonwalking schoenen van Michael Jackson en zijn hoed zijn donderdag in Londen geveild voor ruim 25.000 euro. De objecten, die in 2001 door hem werden gedragen om te vieren dat hij dertig jaar als solo performer actief was, zijn verkocht door Bonhams. Van tevoren was een opbrengst verwacht van 11.000 tot 13.000 euro. Sinds het overlijden van Jackson op vijftigjarige leeftijd in juni van dit jaar, is de vraag naar Jackson memorabilia sterk toegenomen. Een glimmende witte handschoen die de zanger tijdens zijn beroemde Moonwalk optreden droeg, werd afgelopen november gekocht voor 244.000 euro door een Hoffman Ma, een hotel directeur uit Hong Kong. (Bloomberg)

Gemeentemuseum krijgt werk Fieret

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 19 dec. - Het Haags Gemeentemuseum heeft de nagelaten foto’s van de begin dit jaar overleden fotograaf Gerard P. Fieret verworven. Fieret, die 85 jaar is geworden, was als dichter en fotograaf een eigenzinnig en bekend inwoner van de Haagse binnenstad. Vorig jaar was zijn werk te zien in het het Fotomuseum.