Kort nieuws Economie

Google beboet voor scannen Franse boeken

PARIJS, 19 dec. - Een Franse rechtbank heeft gisteren bepaald dat Google geen Franse boeken meer online mag aanbieden zonder toestemming van de uitgever. Het internetconcern moet in totaal een schadevergoeding betalen van 300.000 euro aan een Franse uitgever wegens het schenden van auteursrechten. De zaak werd aangespannen door La Martinière Group, dat Google beschuldigde van het digitaliseren van duizenden van zijn boeken zonder toestemming. (ANP, AFP)

Inkomens boeren op dieptepunt

DEN HAAG, 19 dec. - De inkomens van boeren en tuinders zijn beland op een dieptepunt, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van LEI Wageningen UR. Voor een gemiddeld agrarisch ondernemingsgezin resteert na aftrek van rente, lonen en pacht een inkomen dat de helft lager is dan dat van vorig jaar. Vooral voor melkveebedrijven en de glastuinbouw is 2009 een slecht jaar geweest. (ANP)

Banken drukken Europese beurzen

AMSTERDAM, 19 dec. - De Europese beurzen eindigden vrijdag in mineurstemming, na een licht positief sentiment eerder op de dag. Verliezen bij aandelen van banken en verzekeraars drukten zwaar op de effectenmarkten. De AEX in Amsterdam sloot vrijdag met een verlies van 0,6 procent op 324,63 punten (ANP)