Kort nieuws Buitenland

Irak: troepen Iran moeten Iraaks olieveld verlaten

bagdad, 19 dec. - Iran moet onmiddellijk zijn militairen terugtrekken uit een olieveld op de grens tussen Iran en Irak. Dat heeft de Iraakse regering gisteren gezegd. Het door beide landen betwiste olieveld Fakka, in het zuidoosten van Irak, zou gisteren zijn bezet door elf Iraanse militairen die daar de Iraanse vlag zouden hebben gehesen. Volgens Bagdad is dit een „schending van de Iraakse soevereiniteit”. Teheran ontkent dat Iraaks grondgebied is betreden. Irak zou zoeken naar een „diplomatieke oplossing” voor het dispuut. Volgens een anonieme medewerker van het olieveld zouden Iraanse troepen regelmatig het olieveld bezoeken. (Reuters, AP)

Beetje meer loon voor ambtenaar EU

Door onze correspondent

BRUSSEL, 19 DEC. - Een omstreden loonsverhoging van 3,7 procent voor de ongeveer 50.000 ambtenaren van de Europese Unie gaat niet door. Wel zullen de salarissen worden verhoogd met de helft daarvan, 1,85 procent. De afgelopen week staakten ambtenaren in Brussel en Straatsburg om meer loon te eisen. In het verleden is vastgelegd dat de salarissen van Europese ambtenaren worden gebaseerd op die van nationale ambtenaren in acht lidstaten, waaronder Nederland. Die nationale ambtenaren kregen vorig jaar meer geld. Maar veel lidstaten vinden het ongepast de lonen van Europese ambtenaren te verhogen nu het economisch slecht gaat. Een woordvoerder van de Europese Commissie sluit niet uit dat zij naar de rechter stapt om alsnog hogere salarissen af te dwingen.

Weer bestuurscrisis in Madagascar

ANTANANARIVO, 19 dec. - Andry Rajoelina, president van Madagascar, heeft premier Eugene Mangalaza ontslagen. Het zou onmogelijk zijn de macht te delen met zijn politieke rivalen, zei hij eerder deze week. De premier was in oktober door Rajoelina benoemd na een compromis tussen de drie partijen in de interim-regering, dat onder zware internationale druk tot stand was gekomen. Rajoelina kwam aan de macht na straatprotesten te hebben geleid tegen president Ravalomanana, die in maart door het leger werd afgezet. Afrikaanse landen veroordeelden de coup en zetten Madagascar uit de Afrikaanse Unie. (AP, Reuters)

Aanslag moskee in Pakistan: 10 doden

Islamabad, 19 dec. - Een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse regio Lager Dir heeft gisteren aan tien mensen het leven gekost. De aanslag vond plaats na afloop van het vrijdaggebed, en heeft vooral agenten van een nabijgelegen politiepost gedood. In het district Lager Dir en de aangrenzende Swat-vallei voerde het Pakistaanse leger dit voorjaar een groot offensief tegen de lokale Talibaan, die een akkoord met de provinciale regering over invoering van de shari’a hadden geschonden. Dit is de tweede aanslag in twee weken op veiligheidsdiensten in moskeeën. (AP)

Cel voor drie leden Roze Panterbende

Belgrado, 19 dec. - Drie Servische leden van de zogenoemde Roze Panterbende, die de grootste juwelenroof aller tijden in Japan op hun naam hebben staan, zijn gisteren veroordeeld tot celstraffen van zes tot zeven jaar. Een rechtbank in Belgrado achtte hen schuldig aan het stelen van sieraden ter waarde van 31,5 miljoen dollar uit een winkel in Tokio in maart 2004. De juwelen zijn nooit teruggevonden. (AP)