Kort nieuws Binnenland

Aantal wanbetalers zorgverzekering neemt fors toe

Voorburg, 19 dec. - Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt, is sterk toegenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde op 1 september van dit jaar 304.000 wanbetalers, mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. Dat is een stijging van 60 procent ten opzichte van de eerste keer dat het CBS het aantal wanbetalers mat. In 2006 lag het totaal nog op 190.000. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat ruim 86.000 verzekerden al vier jaar lang te boek staan als wanbetaler. Alleen al dit jaar kwamen er 47.000 wanbetalers bij. (ANP)

Aanpak sluiproute migranten succes

Rotterdam, 19 dec. - De aanpak van een Europese ‘sluiproute’ waarmee migranten een verblijfsvergunning voor Nederland proberen te bemachtigen, lijkt te werken. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) verwacht dat de snelle groei van het aantal migranten dat gebruik maakt van de zogeheten Europa-route tot staan is gebracht. Dat heeft ze geschreven aan de Tweede Kamer. Het aantal verblijfsaanvragen via de Europa-route is tussen 2005 en 2008 ruimschoots verdubbeld. Die groei zal dit jaar naar verwachting niet doorzetten, aldus de staatssecretaris. Mensen met een Nederlands paspoort kunnen de regels voor gezinshereniging omzeilen door zich tijdelijk in een andere Europese lidstaat te vestigen, bijvoorbeeld België. Ze laten vervolgens een partner overkomen en keren dan terug naar Nederland. (ANP)

Cees van der Staaij SGP- lijsttrekker

Den Haag, 19 dec. - Cees van der Staaij wordt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de lijsttrekker van de SGP. Het bestuur van de christelijke oppositiepartij, nu met twee zetels in de Kamer, heeft hem voorgedragen. Van der Staaij wordt de opvolger van Bas van der Vlies, die sinds 1981 in de Tweede Kamer zit en daarmee ‘nestor’ van het parlement is. (ANP)

Voorarrest om ‘Hoek’ verlengd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 dec. - De rechtbank in Rotterdam heeft het voorarrest verlengd van een van de verdachten van de rellen in Hoek van Holland van 22 augustus. Asim B. (25), die volgens het OM „een bepalende rol” heeft gespeeld tijdens de ongeregeldheden, zal tot 5 maart vast blijven zitten. Op dit moment zijn er 49 vermeende relschoppers aangehouden wegens hun betrokkenheid bij het totaal uit de hand gelopen strandfeest, waar politiefunctionarissen zo werden belaagd dat zij gericht het vuur openden op de menigte en de 19-jarige Robby van der Leeden doodden.

Einde ruzie kabinet en ombudsman

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 19 dec. - Het kabinet en de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, hebben de strijdbijl begraven. Dat heeft vicepremier Wouter Bos (PvdA) gisteren na afloop van de ministerraad gezegd. Vorige week leverde hij nog felle kritiek na uitspraken die Brenninkmeijer zou hebben gedaan over het politieoptreden bij Hoek van Holland. Daar reageerde de ombudsman op zijn beurt weer geprikkeld op. „Er was sprake van wederzijdse irritatie”, aldus Bos. „Maar de plooien zijn nu gladgestreken.”

Schadevergoeding om Catshuisbrand

Rotterdam, 19 dec. - De Staat betaalt een schadevergoeding aan de weduwe van de schilder die in 2004 omkwam bij een brand in het Catshuis, de ambtswoning van premier Jan Peter Balkenende in Den Haag. Hoe hoog het bedrag is, is niet bekend. De advocaat van de weduwe zei gisteravond in RTL Nieuws dat zij tevreden is over de afhandeling van de zaak.

Een woordvoerder van premier Jan Peter Balkenende bevestigde dat er een regeling is getroffen, maar wilde niets zeggen over de inhoud ervan. Volgens hem is de regeling naar tevredenheid van beide partijen. Hij benadrukte dat er geen sprake is van schuld- of aansprakelijkheidserkenning.

(ANP)