Jonge kunst deelt witte kubus met oud design

Vous êtes ici combineert kunstwerken met vintage meubels. Eenzaam aan steriele witte muren ‘functioneert’ kunst onvoldoende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komt hedendaagse kunst het beste tot haar recht in combinatie met hedendaagse meubels? Niet per se, zegt Hans Gieles van Vous êtes ici. Onder de noemer Art meets design organiseert de Amsterdamse galerie in samenwerking met internet-antiquair Destijds design voor de tweede keer in korte tijd een bliksemtentoonstelling waarbij jonge actuele kunst gecombineerd wordt met vintage meubels die soms meer dan een halve eeuw oud zijn.

Net als een goed kunstwerk is een zorgvuldig ontworpen meubel van alle tijden, zegt Gieles. „De stoelen van een ontwerper als Hans Wegner zijn modern antiek, maar ze spreken tegen mij alsof ze gisteren gemaakt zijn.”

De galeriehouder wijst naar een zeefdruk van de Britse kunstenaar Paul Morrison. Vóór deze cartooneske natuurvoorstelling staat een houten theewagen opgesteld, een sober ontwerp van Gerrit Rietveld uit 1945. Tussen beide voorwerpen ontstaat een mooie dialoog, zegt Gieles. „Beider werk heeft een grote helderheid, gaat over de kracht van het silhouet. Rietveld en Morrison tillen elkaar op.”

De tentoonstellingsruimte van Vous êtes ici is een traditionele ‘white cube’. Aan zo’n steriele witte ruimte kleeft iets onnatuurlijks, zegt Gieles. „Een kunstwerk gaat pas echt functioneren in samenspraak met meubels en andere kunstwerken. Die situatie, de huiskamersfeer, daar komen we dicht bij met onze Art meets design-exposities.”

Gieles en zijn partner Francis Boeske zijn bevriend met de eigenaren van Destijds Design, Joke van Gelder en Boudewijn de Wit. Met z’n vieren delen ze een passie voor meubelontwerpen uit de jaren vijftig en zestig van vooral Scandinavische en Nederlandse ontwerpers. Eerder dit jaar besloten ze tot een eerste gezamenlijke expositie, in augustus tijdens de Amsterdamse Uitmarkt.

Ook bij die eerste tentoonstelling was het uitgangspunt prikkelende combinaties te maken, die zowel de meubels als de kunstwerken in een ander daglicht plaatsen. Twee voor Ikea ontworpen stoelen van Verner Panton stonden voor een zeefdruk van de hand van dezelfde Deense ontwerper. En een monochroom schilderij van Martijn Schuppers hing boven een Deens dressoir van palissanderhout met daarop een knaloranje geglazuurde vaas. Gieles: „Door het dressoir en de vaas kreeg het schilderij van Schuppers een lading, die zonder deze meubels niet snel op gang zou komen.”

Voor de expositie die nog tot en met morgen te zien is heeft Destijds design vintage meubels geselecteerd van onder anderen Fin Juhl, Cees Braakman en Pierre Paulin. Een Utrecht-fauteuil met beige stof dat Gerrit Rietveld in de jaren vijftig voor Metz & Co ontwierp, is met een vraagprijs van 5.000 euro het duurste meubel. Ook bijzonder zijn twee oude fauteuils van van de Amerikaanse ontwerper Robjohn Gibbings. „Spuuglelijk”, aldus Boudewijn de Wit van Destijds design, „maar wel heel zeldzaam.”

Vous êtes ici combineert de vintage meubels met werk van de kunstenaars van de galerie en een aantal fotowerken van computerkunstenaar Peter Struycken.

De eerste gezamenlijke expositie leverde beide exposanten nieuwe klanten op. Gieles leidt sindsdien zelfs een kunstclub met twaalf leden, die om onduidelijke redenen ‘K4 met stuurman’ is gaan heten. Een bezoekster van de eerste Art meets design-tentoonstelling sprak de galeriehouder aan. Ze had wel belangstelling voor moderne kunst, maar begreep vaak niet waarna ze keek. Ze vroeg Gieles of hij haar en een aantal van haar vrienden en kennissen die met hetzelfde probleem kampten, wilde helpen. Bij elke nieuwe tentoonstelling in zijn galerie spreekt Gieles de beginnende kunstliefhebbers sindsdien op een zaterdagmiddag toe.

Zijn enthousiasme wist hij goed over te dragen, concludeert Gieles. Vier leden van de kunstclub hebben inmiddels namelijk een kunstwerk bij hem gekocht. Voor drie van hen was het zelfs de eerste aanschaf ooit. Gieles met een grijns: „Kunst kijken doet kunst kopen.”

‘Art meets design 2’: zat 19 en zon 20 dec van 12-18 uur in Vous êtes ic, Lijnbaansgracht 314 in Amsterdam. Op www.vousetesici.nl en www.destijdsdesign.nl staat een foto-impressie van ‘Art meets design 1’.

    • Arjen Ribbens