'Half mld zorgpremie naar de gemeenten'

Minimaal een half miljard euro aan AWBZ- en zorgpremies moet naar de gemeenten om gezondheidsbevordering en ondersteuning van vooral ouderen te financieren. Mensen blijven dan langer zelfstandig en doen minder een beroep op dure intramurale zorg.

Dit voorstel heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het departement bekijkt de mogelijkheden om gemeenten te stimuleren meer aan ondersteuning van ouderen te doen. „We maken nu berekeningen om te zien wat je met zulke lokale investeringen kunt winnen”, zegt Kees van der Burg, directeur maatschappelijke ondersteuning op VWS. „De prikkels kunnen beter.” De berekeningen spelen een rol bij bezuinigingsplannen van 35 miljard euro die het kabinet voorbereidt na de crisis. Volgens de VNG leidt het plan tot beperking van de groei in zorguitgaven.

Gemeenten ondersteunen burgers nu al met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, bestrijden van eenzaamheid en subsidiëren van buurtsupers. VNG-directieraadslid Sandra Korthuis noemt het „ontmoedigend” dat gemeenten investeren terwijl verzekeraars ervan profiteren. „Dit beleid is financieel niet vol te houden”, aldus Korthuis.

De premiegelden moeten in overleg met de zorgverzekeraars worden besteed. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wilde nog niet reageren.

Welzijn: pagina 2

    • Hans Wammes
    • Hans Buddingh'