Gehucht

Op de een of andere manier lukt het Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) in elk interview een negatief beeld te schetsen van het dorp waar ze opgroeide. In NRC Weekblad van 12 december wordt het Friese Veenwouden deze keer aangeduid als een ‘gehucht’. Misschien is er iets grondig mis gegaan tijdens haar jeugd, maar het kan ook zijn dat de alles overheersende roofdiergeuren van de Haagse slangenkuil haar herinneringen vertroebelen.

Het gehucht Feanwâlden telt 4.000 inwoners, heeft twee grote basisscholen, een winkelplein, een dokterspraktijk, een NS-station met vier treinen en zes bussen per uur, industrie, een cultureel centrum met daarin een Theun de Vriesmuseum, een sporthal en talloze bloeiende clubs en verenigingen. Als ‘onze’ politici niet eens meer weten hoe hun roots er uit zien, is er voor de plattelandsgebieden in Nederland weinig hoop.

Douwe Kootstra, Feanwâlden

Op nrc.nl/weekblad:de uitslag van eenrecensiewedstrijd bij het fotoproject Document Nederland: de fotodocumentaire van Ad van Denderen.

    • Douwe Kootstra