Geboend met ijskristallen

Waar Westenesch – Oosterhesselen. Route uit: Drenthepad (LAW streekpad 6).

Afstand 17 km.

Het heeft vannacht gevroren, en het is nog steeds koud. In het noorden van Nederland is de eerste vorst het mooist. Daarom wandelen we nu achter het Drentse buurtschap Westenesch, langs een akker waar de randen van het suikerbietenblad wit zijn. De ijskristallen laten samen met het licht alles schitteren. Akkers en weiland liggen erbij of ze net geboend zijn.

Er is geen wind. Onze ademwolkjes worden niet weggeblazen. Zo vroeg is het niet, en toch is het stil. Niemand te zien, niets te horen, ook geen auto in de verte.

Behalve, ineens, paardenhoeven. Er duikt een rijtuigje op achter twee paarden en die paarden lijken vertraagd te draven. Ze heffen hun hoeven en zo’n hoef blijft even hangen. Een paardenbebop.

Het rijtuig verdwijnt om de hoek, het geklikklak blijft nog even.

Opnieuw is het stil. Boven het wijde land staat de hemel strakblauw, als een ballon die te hard is opgeblazen.

We lopen over een berijpte brug en dan in het Noordbargerbos. Eerst is dat een bomenwirwar om een lap hei, die nogabruin dampt onder de zonnevloed. Aan de andere kant van een provinciale weg dwars door dat bos (hoezo?) heerst de orde van de statige sparren.

Na wat wandelcorvee langs een autoweg volgt weer open land en lanen tussen eiken. De stammen trekken pierlala-lange schaduwen. Een buizerd zweeft in kringen boven ons. Man meent dat zijn roep klinkt als een vuurpijl, „of doet hij dat alleen in deze tijd van het jaar?”

We lopen door Diphoorn en door Sleen. Ineens is dit de wandeling van de mooie dorpen, met historische hoeves en grijze schuren. Middenin Sleen hinkt een NS-klok op een poot, inspiratie voor de Drentse versie van de film Back to the Future – de bliksem slaat in de klok en húp daar scheurt een DeLorean over het Sleense asfalt. (Onduidelijk? Huur de dvd, voor instant kerstmisgeluk.)

Roze, gewaterverfde wolken dekken de hemel toe. Jeneverbesstruiken staan stram. En pal.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via www.nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat