Evert van Benthem

Evert van Benthem Schaatster schaatsen Dijkstra bv

Evert van Benthem (51) won in 1985 en 1986 de Elfstedentocht. De schaatser emigreerde tien jaar geleden met zijn gezin naar Canada om er te boeren.

In Nederland kan ieder moment een datum voor de Tocht worden afgekondigd.

„Meen je dat? Hoeveel centimeters ijs ligt er? Drie zeker, ha,ha, en op sommige plekken niets. Ik zag dinsdagochtend op teletekst dat het vriest.”

Al aan het oefenen?

„Ja, ik ben volop in training. Wat de kou betreft. Het is hier min 30 graden. Maar schaatsen doe ik nog niet. Ik hoef de wedstrijd niet te winnen. Misschien rij ik hem wel niet uit.”

Kunt u daar goed schaatsen?

„Nee, er ligt te veel sneeuw. De meren worden niet schoongemaakt. Ze doen alleen ijshockey. Als ik wil trainen, moet ik naar de ijsbaan in Calgary, dat is maar een uurtje rijden.”

Boert u goed daar?

„Ja, het gaat prima. Ben druk aan het boeren en geniet van de rust. Het is makkelijker boeren hier, met minder regels. Ik woon in de provincie Alberta waar dankzij olie en gas de economie weer aantrekt. Alleen de werkloosheid stijgt iets.”

Het vaderland ziet Van Benthem nooit meer terug?

„Zeg nooit nooit. En in ieder geval is er een kans dat ik straks in Nederland kom schaatsen. Mijn oudste twee zoons, 25 en 23 jaar oud, kregen een paar weken terug te horen dat ze zijn ingeloot voor de Elfstedentocht. Dus we mogen met drie Van Benthems meedoen. Dat verhoogt de kansen.”

    • Marcel Haenen