En stilte in een stiltecoupé is ook al te veel gevraagd

Jeannette van Ditzhuijzen heeft gelijk: zelfs in de eerste klas heb je in de trein geen rust meer (Opiniepagina, 14 december). Wat zij niet vermeldt is dat de NS bepaalde gedeelten in de trein gemarkeerd heeft als stiltezones – omdat reizigers in enquêtes hadden aangegeven vooral aan stilte behoefte te hebben. Het is verbijsterend dat werkelijk niemand zich daar iets van aantrekt. Als je – zoals ik – af en toe zes uur op een dag in een trein zit, heb je waarachtig wel eens behoefte aan stilte. Maar als je je medereizigers attendeert op de tekst ‘stilte - silence’ op de ramen, dan word je doorgaans in je gezicht uitgelachen, of je het nou vriendelijk vraagt of niet. De beruchte Hollandse hufterigheid, en de daarvoor kenmerkende totale maling aan regels ontmoet je hier wel op zeer pregnante wijze.

Reinier Bakels

Zoetermeer

    • Reinier Bakels Zoetermeer