Egeria en Sauer winnen veiling om NRC

De Persgroep, eigenaar van deze krant en nrc.next, heeft voor de verkoop van de NRC-titels gekozen voor televisiezender Het Gesprek en investeringsmaatschappij Egeria. Het Belgische concern, sinds een half jaar meerderheidsaandeelhouder van het voormalige PCM Uitgevers, heeft hier gisteren de knoop over doorgehakt. De tweede bieder op NRC Media, een combinatie van Veronica Holding en uitgeefconcern Corelio, is daarmee afgevallen. Dat bevestigen verschillende bronnen rondom de veiling die De Persgroep voor NRC Media heeft georganiseerd.

De keuze voor Het Gesprek en Egeria wil niet zeggen dat zij ook definitief de nieuwe eigenaar van NRC Media worden. De ondernemingsraad van het bedrijf moet nog een advies voor de overname geven. De redactieraad van NRC Handelsblad en nrc.next heeft hierbij een adviesrecht. Morgenmiddag komt de voltallige redactie bijeen om over het bod van Egeria/Het Gesprek te spreken. Egeria is een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer (eigenaar van het C&A-concern). Achter tv-zender Het Gesprek zit een groep mediaondernemers, onder wie Derk Sauer.

Voor de veiling waren drie geïnteresseerde partijen geselecteerd. FD Mediagroep, eigenaar van Het Financieele Dagblad, besloot uiteindelijk geen bod uit te brengen.

Via een brief aan de redactie lieten Het Gesprek en Egeria gisteren weten wat zij van plan zijn met NRC Media. Daarbij benadrukten zij dat de onafhankelijkheid van de redacties overeind blijft en dat de kranten niet zullen opdraaien voor de eventuele verliezen van de tv-zender. Enkele redacteuren van NRC Handelsblad hebben afgelopen week hun zorgen uitgesproken over de manier waarop de aankoop wordt gefinancierd.

NRC Media: pagina 17

    • Jan Benjamin
    • Philip de Witt Wijnen